Omdlałego imama jadłam w Turcji. Teraz robię go w domu według tego oryginalnego przepisu

omdlały imam
Autor: Shutterstock Omdlały imam to prosty sposób na bakłażana. To aromatyczne danie smakuje każdemu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Bakłażany to pyszne i pełne zdrowia warzywa. Nic dziwnego, że są składnikiem często wykorzystywanym w przepisach kuchni tureckiej. Imam bayıldı, czyli omdlały imam, to pyszne i aromatyczne danie z bakłażana, które właśnie podbija nasz kraj. Zobaczcie, jak je zrobić i zaskoczcie bliskich bakłażanem w tureckim wydaniu.

Czym jest imam bayıldı?

Nazwę tego popularnego tureckiego dania tłumaczy się jako omdlały imam. Legend na temat nazwy dania nie brakuje, ale w każdej z nich występuje główny bohater dania, czyli bakłażan. Imam bayıldı to danie przygotowane tylko ze składników pochodzenia roślinnego. Omdlały imam składa się z połówek bakłażana faszerowanych pomidorami z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Danie podaje się posypane świeżymi ziołami, czasem z pokruszonym serem feta.

W przepisie na imam bayıldı kluczowa jest jedna przyprawa, czyli grubo mielona ostra papryka o nazwie pul biber, znana także pod nazwą pieprz z Aleppo. Przyprawa jest często wykorzystywana w daniach kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Pul biber ma bogaty owocowy smak z nutami rodzynek i delikatną ostrością. Ma szerokie zastosowanie i doprawia się nią dania mięsne i warzywne, zupy i potrawy jednogarnkowe, pieczone i z grilla. Podkręca smak sosów i dipów. Paprykę pul biber można kupić w sklepach z produktami kuchni świata i orientalną żywnością. Dostępna jest w sklepach internetowych z przyprawami i większych marketach.

Jak zrobić imambayıldı?

Chociaż przepis na omdlałego imama pochodzi z kuchni tureckiej, danie bez problemu można zrobić w domu. Nie trzeba jechać, aż do Turcji, aby poznać jego wyśmienity smak. Wszystkie składniki można kupić w naszych sklepach przez cały rok. Wystarczy wybrać ten prosty przepis i postępować według niego krok po kroku. Danie nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych czynności.

Jak więc przyrządzić bakłażana w formie omdlałego imama? Przepis na imam bayıldı jest łatwy. Przygotowanie nikomu nie powinno sprawić problemów, a efekt smakowy podbije każde podniebienie. Nawet mięsożercy będą zachwyceni aromatem i smakiem tego wyśmienitego dania.

  • 1. krok – przekrojenie, posolenie i odstawienie bakłażanów, aby zmiękły
  • 2. krok – przygotowanie farszu ze smażonych pomidorów, cebuli, czosnku i przypraw
  • 3. krok – obsmażenie bakłażanów na patelni
  • 4. krok – nafaszerowanie bakłażanów pomidorowym nadzieniem
  • 5. krok – upieczenie imambayıldı w piekarniku

Jak podawać imambayıldı?

Pełen aromatu i smaku pieczony bakłażan to danie uniwersalne, które sprawdzi się zawsze. Danie doskonale smakuje i na ciepło, i na zimno. To pomysł na smaczną przystawkę przed obiadem. Może być dodatkiem do dania głównego i z grilla. Jest też oryginalną przekąską na ciepło na imprezę. Imam bayıldı można też serwować na kolację.

Imam bayıldı warto podawać z różnymi dodatkami, które podkręcą jego smak. Kremowej konsystencji i nieco łagodniejszego smaku doda jogurt naturalny. Można podać też lawasze czy inne świeże pieczywo. Sprawdzi się ryż i kolorowa sałatka z warzyw. Danie wzbogacą świeże posiekane zioła jak natka pietruszki czy kolendra oraz pokrojony w kostkę ser feta.

SKŁADNIKI

  • 4 bakłażany
  • 300 ml wrzątku
  • 250 g pomidorów
  • 165 ml oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki pul biber lub płatków chili
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie posolić i odstawić na 30 minut.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać pokrojone w kostkę pomidory i doprawić ostrą papryką lub płatkami chili, solą oraz pieprzem. Dusić, aż pomidory się rozpadną.
  • Bakłażany opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej bakłażany, aż staną się miękkie i zaczną się rumienić. Zdjąć z patelni i przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Bakłażany naciąć wzdłuż i napełnić pomidorowym farszem. Ułożyć w formie do zapiekania i wlać wrzątek wymieszany z cukrem i solą. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
  • Formę wstawić do piekarnia nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej