Ten przepis mam z wakacji w Grecji. Ta obłędna pasta z bakłażana jest pyszna i zdrowa

pasta z pieczonego bakłażana
Autor: Shutterstock Upiecz plastry bakłażana i wymieszaj z tymi warzywami. Grecki przysmak zachwyca smakiem.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pasty kanapkowe to pyszne i zdrowe urozmaicenie domowego menu. Jednak zamiast jajek czy twarogu warto postawić na warzywo, które idealnie sprawdza się w tego typu przysmakach. Bakłażan, bo to o nim właśnie mowa, gra główną rolę w tym przepisie. Chociaż receptura pochodzi z Grecji, pastę z pieczonego bakłażana można łatwo przygotować w domu.

Jak zrobić pastę z pieczonego bakłażana?

Przepis na pastę z pieczonego bakłażana pochodzi z kuchni greckiej. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten obłędny przysmak zrobić nawet dziś. Wszystkie produkty można bez problemu kupić w naszych sklepach i są dostępne przez cały rok. Czynności nie są skomplikowane i nie wymagają wielu godzin w kuchni.

Jak więc przyrządzić pyszną i aromatyczną pastę z pieczonego bakłażana? To łatwy przepis na grecki przysmak, który podbije niejedno podniebienie.

  • 1. krok – pokrojenie i upieczenie bakłażana
  • 2. krok – wymieszanie pieczonego bakłażana z pozostałymi warzywami
  • 3. krok – doprawienie pasty z pieczonego bakłażana

Ile piec bakłażana na pastę?

W tym prostym przepisie na grecką pastę pierwszą czynnością jest upieczenie bakłażana. Istnieją dwa sposoby na pieczenie tego warzywa. Pierwszy z nich zajmuje mniej czasu i polega na upieczeniu pokrojonego w plastry bakłażana. Czas pieczenia wynosi około 25 minut. Druga metoda jest nieco dłuższa. Bakłażana można upiec w całości. Warzywo należy nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w całości przez godzinę. Bez względu na to, którą metodę pieczenia wybierzecie, pasta z pieczonego bakłażana będzie smakować obłędnie.

Do czego pasta z bakłażana?

Grecka pasta z pieczonego bakłażana to idealna przekąska. Można też podać ją na śniadanie lub kolację. Bez obaw mogą ją wcinać weganie i wegetarianie, ponieważ składa się tylko z produktów roślinnych. Świetnie komponuje się z chlebem, pitą, bułkami czy chrupiącymi tostami. Sprawdzi się jako przekąska imprezowa, do które idealnie pasują nachosy czy krakersy. Do pasty z pieczonego bakłażana można także podać świeże warzywa pokrojone w słupki.

SKŁADNIKI

  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytego i osuszonego bakłażana pokroić w grubsze plastry i skropić oliwą z oliwek. Ułożyć w formie do zapiekania i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut. Wyjąć i odstawić.
  • Z bakłażana usunąć skórkę i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
  • Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do bakłażana.
  • Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Wymieszać.
  • Doprawić solą i pieprzem oraz słodką, ostrą i wędzoną papryką. Wlać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa i jako przekąskę.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej