Ten przepis mam z wakacji w Grecji. Ta obłędna pasta z bakłażana jest pyszna i zdrowa
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pasty kanapkowe to pyszne i zdrowe urozmaicenie domowego menu. Jednak zamiast jajek czy twarogu warto postawić na warzywo, które idealnie sprawdza się w tego typu przysmakach. Bakłażan, bo to o nim właśnie mowa, gra główną rolę w tym przepisie. Chociaż receptura pochodzi z Grecji, pastę z pieczonego bakłażana można łatwo przygotować w domu.
Jak zrobić pastę z pieczonego bakłażana?
Przepis na pastę z pieczonego bakłażana pochodzi z kuchni greckiej. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten obłędny przysmak zrobić nawet dziś. Wszystkie produkty można bez problemu kupić w naszych sklepach i są dostępne przez cały rok. Czynności nie są skomplikowane i nie wymagają wielu godzin w kuchni.
Jak więc przyrządzić pyszną i aromatyczną pastę z pieczonego bakłażana? To łatwy przepis na grecki przysmak, który podbije niejedno podniebienie.
- 1. krok – pokrojenie i upieczenie bakłażana
- 2. krok – wymieszanie pieczonego bakłażana z pozostałymi warzywami
- 3. krok – doprawienie pasty z pieczonego bakłażana
Ile piec bakłażana na pastę?
W tym prostym przepisie na grecką pastę pierwszą czynnością jest upieczenie bakłażana. Istnieją dwa sposoby na pieczenie tego warzywa. Pierwszy z nich zajmuje mniej czasu i polega na upieczeniu pokrojonego w plastry bakłażana. Czas pieczenia wynosi około 25 minut. Druga metoda jest nieco dłuższa. Bakłażana można upiec w całości. Warzywo należy nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w całości przez godzinę. Bez względu na to, którą metodę pieczenia wybierzecie, pasta z pieczonego bakłażana będzie smakować obłędnie.
Do czego pasta z bakłażana?
Grecka pasta z pieczonego bakłażana to idealna przekąska. Można też podać ją na śniadanie lub kolację. Bez obaw mogą ją wcinać weganie i wegetarianie, ponieważ składa się tylko z produktów roślinnych. Świetnie komponuje się z chlebem, pitą, bułkami czy chrupiącymi tostami. Sprawdzi się jako przekąska imprezowa, do które idealnie pasują nachosy czy krakersy. Do pasty z pieczonego bakłażana można także podać świeże warzywa pokrojone w słupki.
SKŁADNIKI
- 1 bakłażan
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytego i osuszonego bakłażana pokroić w grubsze plastry i skropić oliwą z oliwek. Ułożyć w formie do zapiekania i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut. Wyjąć i odstawić.
- Z bakłażana usunąć skórkę i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
- Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do bakłażana.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem oraz słodką, ostrą i wędzoną papryką. Wlać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do pieczywa i jako przekąskę.