Pokrój, zawiń i wstaw do piekarnika. Te wyśmienite roladki z bakłażana to wege obiad na bogato

zapiekane roladki z bakłażana
Autor: Shutterstock Roladki z bakłażana są po prostu obłędne. Sekretem ich smaku jest ten aromatyczny sos.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na pyszny i aromatyczny obiad bez mięsa, wybierzcie ten prosty przepis. Roladki z bakłażana wypełnione włoskim serem mozzarella to świetny pomysł na rodzinny posiłek. Danie jest smaczne, sycące i bardzo proste. Zachwyci wyglądem, a po pierwszym kęsie oczaruje smakiem. Oto łatwy przepis na zapiekane roladki z bakłażana w wyśmienitym sosie pomidorowym.

Zapiekane roladki z bakłażana – składniki

Do przyrządzenia tego wyjątkowo dobrego dania na rodzinny obiad potrzebne są proste składniki. Na pewno część z nich macie w domu, ponieważ stanowią podstawę wielu potraw. Jeżeli nie, z łatwością kupicie je w większych i mniejszych sklepach spożywczych czy na bazarkach. Sekretem smaku tych znakomitych roladek z bakłażana są odpowiednio dobrane przyprawy, które świetnie podkręcają smak i nadają niesamowitego aromatu.

Co więc jest potrzebne, aby przyrządzić smakowite roladki z bakłażana pieczone w piekarniku? Lista składników została podzielona na trzy części:

  • główne składniki – bakłażan, oliwa z oliwek, sól
  • składniki do farszu – mozzarella, suszone pomidory w oleju, oregano, sól, pieprz ziołowy
  • składniki do sosu – passata pomidorowa, cebula, czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Jak zrobić zapiekane roladki z bakłażana?

Przepis na roladki z bakłażana w sosie pomidorowym z piekarnika jest bardzo łatwy. To pyszne i aromatyczne danie robi się prosto, szybko i przyjemnie. Taki posiłek nie wymaga też wielu godzin w kuchni. Przepis składa się z kilku prostych kroków. Roladki z bakłażana w obłędnym sosie zrobią nawet ci, którzy dopiero uczą się, jak przyrządzać jedzenie w domu.

Jak więc robi się przepyszne roladki z bakłażana, które wygodnie ułożyły się w aromatycznym sosie pomidorowym? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a posiłek wyjdzie za pierwszym razem na medal.

  • 1. krok – pokrojenie bakłażana i podsmażenie plastrów na patelni
  • 2. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
  • 3. krok – nafaszerowanie bakłażana mozzarellą i suszonymi pomidorami oraz zwinięcie ich w roladki
  • 4. krok – ułożenie roladek z bakłażana w formie do zapiekania i wlanie sosu
  • 5. krok – zapieczenie roladek z bakłażana w sosie w piekarniku

Jak podawać zapiekane roladki z bakłażana?

To wegetariańskie danie z bakłażanem i włoską mozzarellą w rolach głównych to przepis na doskonały obiad dla całej rodziny. Aby posiłek był bardziej sycący, do wege roladek idealnie pasuje ryż, drobna kasza czy makaron. Dobrze smakują także z chlebem czy kromkami świeżej i chrupiącej bagietki. Roladki z bakłażana w sosie pomidorowym sprawdzą się też na kolację i świetnie smakują jako przekąska na ciepło na imprezie.

Gotowe roladki z bakłażana w sosie zapiekane w piekarniku można dodatkowo posypać posiekanymi świeżymi ziołami, które dodadzą przyjemnego aromatu. Ci, którzy lubią eksperymentować, mogą wzbogacić danie pestkami granatu. Dobrym dodatkiem są też kapary oraz zielone lub czarne oliwki.

SKŁADNIKI

  • 1 duży bakłażan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

  • farsz:
  • 250 g sera mozzarella
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  •  
  • sos:
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyty i osuszony bakłażan pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Ułożyć na desce i delikatnie posolić. Odstawić na 15 minut, a następnie osuszyć.
  • Na większej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej plastry bakłażana, aż staną się miękkie i zaczną się lekko rumienić. Przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Przygotować sos. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę. Wlać passatę pomidorową i doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut.
  • Podsmażone plastry bakłażana doprawić pieprzem ziołowym i oregano. Ułożyć plastry sera mozzarella i po jednym kawałku suszonych pomidorów. Zwinąć w roladki.
  • Ułożyć w formie do zapiekania i wlać sos.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Podawać na ciepło na obiad, jako dodatek do dania głównego lub przekąskę.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej