Caponata – sycylijski bigos. Jak zrobić caponatę?

2016-09-21
Caponata
Autor: Shutterstock Warzywne danie prosto z Sycylii.
łatwy
25 min
4

Caponata pochodzi z Sycylii. To idealne danie na letni obiad albo kolację - można ją jeść jako danie główne albo po zmiksowaniu zrobić z niej pastę na chleb. Sprawdź, jak ją zrobić.

Składniki

1 spory bakłażan

1/2 selera naciowego pokrojonego w kostkę

2 duże pomidory

2 cebule

3-4 łyżki oliwy z oliwek

15 dag zielonych oliwek bez pestek

3 dag kaparów

2 ząbki czosnku

150 ml czerwonego octu winnego

sól i pieprz do smaku

3 dag posiekanej natki pietruszki

15 dag oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bakłażan myjemy, kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, by stracił goryczkę.Następnie opłukujemy zimną wodą i osuszamy.

W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy plastry bakłażana, aż się zrumienią.

Wyjmujemy, dolewamy oliwy i przesmażamy osobno najpierw cebulę pokrojoną w krążki, a po odłożeniu jej na bok kostki selera. Łączymy seler z bakłażanem i cebulą. Dusimy razem około 2 min, po czym dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.

Doprawiamy cukrem i octem. Dusimy, aż ocet niemal całkowicie odparuje, a masa zgęstnieje.

Odstawiamy z ognia, dodajemy oliwki, kapary, czosnek i połowę posiekanej natki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Caponatę podajemy na zimno z bagietką, posypaną pozostałą natką.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE