Caponata – sycylijski bigos. Jak zrobić caponatę?

Caponata
Autor: Shutterstock Warzywne danie prosto z Sycylii.
łatwy
25 min
4

Caponata pochodzi z Sycylii. To idealne danie na letni obiad albo kolację - można ją jeść jako danie główne albo po zmiksowaniu zrobić z niej pastę na chleb. Sprawdź, jak ją zrobić.

SKŁADNIKI

  • 1 spory bakłażan
  • 1/2 selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 2 duże pomidory
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 15 dag zielonych oliwek bez pestek
  • 3 dag kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml czerwonego octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 dag posiekanej natki pietruszki
  • 15 dag oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażan myjemy, kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, by stracił goryczkę.Następnie opłukujemy zimną wodą i osuszamy.
  • W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy plastry bakłażana, aż się zrumienią.
  • Wyjmujemy, dolewamy oliwy i przesmażamy osobno najpierw cebulę pokrojoną w krążki, a po odłożeniu jej na bok kostki selera. Łączymy seler z bakłażanem i cebulą. Dusimy razem około 2 min, po czym dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.
  • Doprawiamy cukrem i octem. Dusimy, aż ocet niemal całkowicie odparuje, a masa zgęstnieje.
  • Odstawiamy z ognia, dodajemy oliwki, kapary, czosnek i połowę posiekanej natki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Caponatę podajemy na zimno z bagietką, posypaną pozostałą natką.