Caponata – sycylijski bigos. Jak zrobić caponatę?
2023-06-19
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Caponata pochodzi z Sycylii. To idealne danie na letni obiad albo kolację - można ją jeść jako danie główne albo po zmiksowaniu zrobić z niej pastę na chleb. Sprawdź, jak zrobić sycylijski bigos, czyli caponatę.
SKŁADNIKI
- 1 spory bakłażan
- 1/2 selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 2 duże pomidory
- 2 cebule
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 15 dag zielonych oliwek bez pestek
- 3 dag kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml czerwonego octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- 3 dag posiekanej natki pietruszki
- 15 dag oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażan myjemy, kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, by stracił goryczkę.Następnie opłukujemy zimną wodą i osuszamy.
- W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy plastry bakłażana, aż się zrumienią.
- Wyjmujemy, dolewamy oliwy i przesmażamy osobno najpierw cebulę pokrojoną w krążki, a po odłożeniu jej na bok kostki selera. Łączymy seler z bakłażanem i cebulą. Dusimy razem około 2 min, po czym dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.
- Doprawiamy cukrem i octem. Dusimy, aż ocet niemal całkowicie odparuje, a masa zgęstnieje.
- Odstawiamy z ognia, dodajemy oliwki, kapary, czosnek i połowę posiekanej natki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Caponatę podajemy na zimno z bagietką, posypaną pozostałą natką.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?