Zapiekany bakłażan w sosie pomidorowym. Z tym serem smakuje obłędnie
Dieta wegetariańska
Zapiekany bakłażan w sosie pomidorowym to przepyszne danie na wegetariański obiad. Bakłażan jeszcze nigdy nie smakował tak dobrze jak w tej odsłonie. Sekretem smaku tej potrawy jest sposób przygotowania bakłażana i dodatek startego parmezanu. To właśnie ten ser odpowiada za pyszny smak i oryginalny aromat dania. Oto łatwy przepis na zapiekanego bakłażana w sosie pomidorowym.
Zapiekany bakłażan w sosie pomidorowym – składniki
Do przyrządzenia pysznego zapiekanego bakłażana wykorzystuje się składniki typowe dla z kuchni włoskiej. Danie można jednak bez problemu przygotować samodzielnie, ponieważ wszystkie produkty są w polskich sklepach. Na liście składników znalazły się więc takie artykuły jak:
- bakłażany
- krojone pomidory
- sery – parmezan i mozzarella
- bułka tarta
- jajka
- mąka pszenna
- czosnek
- oliwa z oliwek
- przyprawy – bazylia, oregano, cukier, sól, pieprz
Jak zrobić zapiekanego bakłażana w sosie pomidorowym?
Przepis na zapiekanego bakłażana w pysznym sosie pomidorowym jest łatwy i dość szybki. Pokrojonego na plastry bakłażana panieruje się w mące z solą i pieprzem, jajkach i bułce tartej z parmezanem. Tak przygotowanego bakłażana układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry pieką się pół godziny w temperaturze 190 stopni C. W połowie pieczenia warto przełożyć je na drugą stronę. Kiedy bakłażan się piecze, należy przygotować aromatyczny sos pomidorowy. Następnie w formie do zapiekania warstwami układa się sos pomidorowy, plastry bakłażana i startą mozzarellę. Czynność należy powtórzyć, z czego ostatnią warstwą powinien być ser. Bakłażana w sosie pomidorowym zapieka się kwadrans w temperaturze 180 stopni C. Podwójne pieczenia sprawia, że skórka jest bardzo miękka i nie oddziela się do bakłażana.
Kiedy podawać zapiekanego bakłażana w sosie pomidorowym?
Danie jest uniwersalne i można je serwować przez cały rok bez względu na okazję. To pomysł na wegetariański obiad. Zapiekany bakłażan w sosie pomidorowym świetnie smakuje jako dodatek do dań mięsnych. To pomysł na przekąskę na ciepło na imprezę lub smakowitą kolację z przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
- 3 bakłażany
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g startej mozzarelli
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę pszenną wymieszać z solą i pieprzem. Przesypać na talerz. Do miseczki wbić jajka i roztrzepać. W drugiej miseczce wymieszać bułkę tartą z parmezanem.
- Umyte i osuszone bakłażany pokroić w plastry o szerokości około 1 cm. Panierować je w mące, jajkach i bułce tartej z parmezanem. Plastry układać obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 30 minut. W połowie pieczenia bakłażany przełożyć na drugą stronę.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej posiekany czosnek. Dodać krojone pomidory i doprawić solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Wymieszać i smażyć, aż sos nieco zgęstnieje. Patelnię zestawić z ognia.
- Na dno formy do zapiekania wyłożyć około 1/4 sosu pomidorowego i ułożyć połowę upieczonego bakłażana. Posypać połową mozzarelli. Wyłożyć pozostały sos, plastry bakłażana i posypać mozzarellą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 15 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.
- Podawać na ciepło z kolorową sałatką lub chrupiącą surówką.