Przepyszne roladki z bakłażana oszołomią twoich znajomych. Ich przygotowanie jest bardzo proste

2025-03-03 12:51

Nie masz pomysłu co podać gościom? Koreczki to masa roboty, kanapki dla wielu są oklepane, a ty nie masz czasu na stanie przy garach całymi godzinami? W takim razie powinieneś wypróbować przepis na niesamowite roladki z bakłażana z nadzieniem serowo-ziołowym. 

Przepyszne roladki z bakłażana oszołomią twoich znajomych. Ich przygotowanie jest bardzo proste

i

Autor: com/ Shutterstock Przepyszne roladki z bakłażana oszołomią twoich znajomych. Ich przygotowanie jest bardzo proste
łatwy
25 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pomysł na efektowną przystawkę. Goście będą zachwyceni

Roladki z bakłażana to świetna przystawka, która przeniesie nas w śródziemnomorski klimat. Łączy w sobie delikatnego bakłażana z kremowym i aromatycznym nadzieniem serowym. Wszystko to idealnie komponuje się z bogatym w smaku sosem pomidorowym.

Choć nasze roladki nie mają własnej nazwy, są one podobne do włoskich Involtini di Melanzane. 

Te roladki są jednak świetnym pomysłem zarówno jako przekąska dla gości, jak i jako wspaniały i zdrowy obiad dla całej rodziny. W końcu można nawet powiedzieć, że jest to cannelloni bez glutenu

Przepis można dowolnie modyfikować. Dla każdego coś dobrego

Pieczony bakłażan i jego aksamitna konsystencja idealnie łączy się z intensywnym smakiem pomidorów i kremowym serem. Sam przepis natomiast jest bardzo prosty  do przygotowania, a wygląda naprawdę efektownie.

Danie to można również modyfikować. Świetnie sprawdzi się dodatek mięsa mielonego, orzechów włoskich lub piniowych czy sera feta. Dla tych osób, które nie chcą w ogóle nabiału można zastąpić riccotę kremem z orzechów nerkowca lub tofu, a wierzch posypać płatkami drożdżowymi zamiast parmezanu.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie bakłażany
  • 200 g sera ricotta lub twarogu
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 50 g tartej mozzarelli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki.
  • Solimy je i odstawiamy na 20 minut na bok, by puściły sok.
  • Po tym czasie płuczemy je i osuszamy.
  • Smarujemy oliwą i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 10 minut.
  • W misce mieszamy ricottę, parmezan, pietruszkę, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na każdy plasterek bakłażana wykładamy farsz i zawijamy w roladkę.
  • W garnku podgrzewamy pasattę pomidorową z oregano i bazylią.
  • Doprawiamy sosem i pieprzem.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wykłady odrobinę sosu pomidorowego.
  • Układamy roladki i zalewamy resztą sosu.
  • Posypujemy serem i zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...