Przepyszne roladki z bakłażana oszołomią twoich znajomych. Ich przygotowanie jest bardzo proste

Przepyszne roladki z bakłażana oszołomią twoich znajomych. Ich przygotowanie jest bardzo proste
Autor: com, Shutterstock Przepyszne roladki z bakłażana oszołomią twoich znajomych. Ich przygotowanie jest bardzo proste
łatwy
25 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Nie masz pomysłu co podać gościom? Koreczki to masa roboty, kanapki dla wielu są oklepane, a ty nie masz czasu na stanie przy garach całymi godzinami? W takim razie powinieneś wypróbować przepis na niesamowite roladki z bakłażana z nadzieniem serowo-ziołowym. 

Pomysł na efektowną przystawkę. Goście będą zachwyceni

Roladki z bakłażana to świetna przystawka, która przeniesie nas w śródziemnomorski klimat. Łączy w sobie delikatnego bakłażana z kremowym i aromatycznym nadzieniem serowym. Wszystko to idealnie komponuje się z bogatym w smaku sosem pomidorowym.

Choć nasze roladki nie mają własnej nazwy, są one podobne do włoskich Involtini di Melanzane. 

Te roladki są jednak świetnym pomysłem zarówno jako przekąska dla gości, jak i jako wspaniały i zdrowy obiad dla całej rodziny. W końcu można nawet powiedzieć, że jest to cannelloni bez glutenu

Przepis można dowolnie modyfikować. Dla każdego coś dobrego

Pieczony bakłażan i jego aksamitna konsystencja idealnie łączy się z intensywnym smakiem pomidorów i kremowym serem. Sam przepis natomiast jest bardzo prosty  do przygotowania, a wygląda naprawdę efektownie.

Danie to można również modyfikować. Świetnie sprawdzi się dodatek mięsa mielonego, orzechów włoskich lub piniowych czy sera feta. Dla tych osób, które nie chcą w ogóle nabiału można zastąpić riccotę kremem z orzechów nerkowca lub tofu, a wierzch posypać płatkami drożdżowymi zamiast parmezanu.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie bakłażany
  • 200 g sera ricotta lub twarogu
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 50 g tartej mozzarelli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki.
  • Solimy je i odstawiamy na 20 minut na bok, by puściły sok.
  • Po tym czasie płuczemy je i osuszamy.
  • Smarujemy oliwą i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 10 minut.
  • W misce mieszamy ricottę, parmezan, pietruszkę, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na każdy plasterek bakłażana wykładamy farsz i zawijamy w roladkę.
  • W garnku podgrzewamy pasattę pomidorową z oregano i bazylią.
  • Doprawiamy sosem i pieprzem.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wykłady odrobinę sosu pomidorowego.
  • Układamy roladki i zalewamy resztą sosu.
  • Posypujemy serem i zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej