Przepyszne roladki z bakłażana oszołomią twoich znajomych. Ich przygotowanie jest bardzo proste

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nie masz pomysłu co podać gościom? Koreczki to masa roboty, kanapki dla wielu są oklepane, a ty nie masz czasu na stanie przy garach całymi godzinami? W takim razie powinieneś wypróbować przepis na niesamowite roladki z bakłażana z nadzieniem serowo-ziołowym.
Pomysł na efektowną przystawkę. Goście będą zachwyceni
Roladki z bakłażana to świetna przystawka, która przeniesie nas w śródziemnomorski klimat. Łączy w sobie delikatnego bakłażana z kremowym i aromatycznym nadzieniem serowym. Wszystko to idealnie komponuje się z bogatym w smaku sosem pomidorowym.
Choć nasze roladki nie mają własnej nazwy, są one podobne do włoskich Involtini di Melanzane.
Te roladki są jednak świetnym pomysłem zarówno jako przekąska dla gości, jak i jako wspaniały i zdrowy obiad dla całej rodziny. W końcu można nawet powiedzieć, że jest to cannelloni bez glutenu.
Przepis można dowolnie modyfikować. Dla każdego coś dobrego
Pieczony bakłażan i jego aksamitna konsystencja idealnie łączy się z intensywnym smakiem pomidorów i kremowym serem. Sam przepis natomiast jest bardzo prosty do przygotowania, a wygląda naprawdę efektownie.
Danie to można również modyfikować. Świetnie sprawdzi się dodatek mięsa mielonego, orzechów włoskich lub piniowych czy sera feta. Dla tych osób, które nie chcą w ogóle nabiału można zastąpić riccotę kremem z orzechów nerkowca lub tofu, a wierzch posypać płatkami drożdżowymi zamiast parmezanu.
SKŁADNIKI
- 2 średnie bakłażany
- 200 g sera ricotta lub twarogu
- 50 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- Sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 50 g tartej mozzarelli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki.
- Solimy je i odstawiamy na 20 minut na bok, by puściły sok.
- Po tym czasie płuczemy je i osuszamy.
- Smarujemy oliwą i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 10 minut.
- W misce mieszamy ricottę, parmezan, pietruszkę, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na każdy plasterek bakłażana wykładamy farsz i zawijamy w roladkę.
- W garnku podgrzewamy pasattę pomidorową z oregano i bazylią.
- Doprawiamy sosem i pieprzem.
- Na dno naczynia żaroodpornego wykłady odrobinę sosu pomidorowego.
- Układamy roladki i zalewamy resztą sosu.
- Posypujemy serem i zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut.