Przekrój, nadziej i zapiecz. Bakłażany z wegetariańskim farszem zrobią furorę na stole
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z bakłażanów na obiad? Strzałem w dziesiątkę są pieczone bakłażany faszerowane soczewicą i kolorowymi warzywami. Idealnym uzupełnieniem jest starty żółty ser, który przyjemnie roztapia się w trakcie pieczenia. To doskonała propozycja na rodzinny obiad bez mięsa. Zobaczcie, jak zrobić faszerowane bakłażany i zaskoczcie bliskich tym pysznym wege daniem.
Czy bakłażana można faszerować?
Według botaniki bakłażan nie jest warzywem. Zalicza się go do owoców. Pochodzi z Indii, a jego walory smakowe i pozytywny wpływ na zdrowie jako pierwsi docenili Włosi. Do Polski bakłażan dotarł w XV wieku. Wykorzystywano go głównie jako roślinę dekoracyjną. Dopiero trzysta lat później zaczęto przyrządzać z niego różne przysmaki.
Dziś bakłażan jest łatwo dostępny przez cały rok, a w internecie krąży mnóstwo przepisów na pyszne dania z jego udziałem. Jedną z receptur, którą warto sprawdzić, są bakłażany faszerowane soczewicą z piekarnika. To danie jest bardzo smaczne, aromatyczne i sycące. Nie zawiera mięsa, więc jest bezpieczne dla wegetarian.
Aby przyrządzić doskonałe bakłażany nadziane soczewicą, potrzebne są proste produkty, które można kupić w każdym sklepie bez względu na porę roku. Na liście znalazły się więc takie składniki jak:
- warzywa – bakłażany, czerwona soczewica, cebula, marchew, czerwona papryka, pomidory, czosnek
- dodatki – starty żółty ser, oliwa z oliwek, koncentrat pomidorowy
- przyprawy – słodka i ostra papryka, oregano, kmin rzymski, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić bakłażany faszerowane soczewicą?
Przepis na wege bakłażany wypełnione aromatycznym farszem z czerwonej soczewicy i kolorowych warzyw jest łatwy i w miarę szybki. Potrawa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Chociaż danie nie zawiera mięsa, jest sycące i dodaje energii. Pieczone bakłażany z soczewicą można serwować także jako przekąskę. Pysznie smakują i na ciepło, i na zimno.
Jak więc zrobić bakłażany po brzegi wypełnione smakowitym farszem z soczewicy? Przepis na to wegetariańskie danie to tylko kilka łatwych kroków.
- 1. krok – przekrojenie, wydrążenie i podpieczenie bakłażanów w piekarniku
- 2. krok – przygotowanie farszu z soczewicy i warzyw
- 3. krok – nafaszerowanie bakłażanów soczewicowym farszem
- 4. krok – upieczenie bakłażanów faszerowanych soczewicą w piekarniku
Jak długo piec faszerowane bakłażany?
W tym sprawdzonym przepisie na pyszny wege obiad bakłażany piecze się w piekarniku w dwóch etapach. Pierwszy z nich polega na podpieczeniu samych bakłażanów. Należy przekroić je na pół, usunąć miąższ, doprawić i ułożyć w formie do zapiekania. Bakłażany piecze się przez 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Następnie wyjmuje się je i faszeruje nadzieniem z soczewicy. Formę ponownie wstawia się do piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C, a pieczenie trwa 20 minut. Po tym czasie danie jest gotowe i można je podawać.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- 100 g startego sera żółtego
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usunąć miąższ. Doprawić solą i pieprzem od środka. Odstawić na 20 minut, a następnie opłukać i osuszyć. Skropić oliwą z oliwek i ułożyć w formie do zapiekania.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 20 minut.
- Kiedy bakłażany się pieką, przygotować farsz. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażyć około 5 minut, często mieszając.
- Dodać ugotowaną soczewicę, posiekany miąższ bakłażana, pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, kuminem oraz oregano. Wymieszać i dusić 5 minut.
- Podpieczone bakłażany wyjąć z piekarnika. Do każdego bakłażana nałożyć porcje farszu. Wierzch posypać startym żółtym serem.
- Formę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
- Podawać na ciepło na obiad lub jako wegetariańską przekąskę.