Przekrój, nadziej i zapiecz. Bakłażany z wegetariańskim farszem zrobią furorę na stole

bakłażany faszerowane soczewicą
Autor: Shutterstock Weź bakłażany i nadziej je tym aromatycznym farszem. To pyszny obiad nie tylko dla wegetarian.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z bakłażanów na obiad? Strzałem w dziesiątkę są pieczone bakłażany faszerowane soczewicą i kolorowymi warzywami. Idealnym uzupełnieniem jest starty żółty ser, który przyjemnie roztapia się w trakcie pieczenia. To doskonała propozycja na rodzinny obiad bez mięsa. Zobaczcie, jak zrobić faszerowane bakłażany i zaskoczcie bliskich tym pysznym wege daniem.

Czy bakłażana można faszerować?

Według botaniki bakłażan nie jest warzywem. Zalicza się go do owoców. Pochodzi z Indii, a jego walory smakowe i pozytywny wpływ na zdrowie jako pierwsi docenili Włosi. Do Polski bakłażan dotarł w XV wieku. Wykorzystywano go głównie jako roślinę dekoracyjną. Dopiero trzysta lat później zaczęto przyrządzać z niego różne przysmaki.

Dziś bakłażan jest łatwo dostępny przez cały rok, a w internecie krąży mnóstwo przepisów na pyszne dania z jego udziałem. Jedną z receptur, którą warto sprawdzić, są bakłażany faszerowane soczewicą z piekarnika. To danie jest bardzo smaczne, aromatyczne i sycące. Nie zawiera mięsa, więc jest bezpieczne dla wegetarian.

Aby przyrządzić doskonałe bakłażany nadziane soczewicą, potrzebne są proste produkty, które można kupić w każdym sklepie bez względu na porę roku. Na liście znalazły się więc takie składniki jak:

  • warzywa – bakłażany, czerwona soczewica, cebula, marchew, czerwona papryka, pomidory, czosnek
  • dodatki – starty żółty ser, oliwa z oliwek, koncentrat pomidorowy
  • przyprawy – słodka i ostra papryka, oregano, kmin rzymski, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić bakłażany faszerowane soczewicą?

Przepis na wege bakłażany wypełnione aromatycznym farszem z czerwonej soczewicy i kolorowych warzyw jest łatwy i w miarę szybki. Potrawa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Chociaż danie nie zawiera mięsa, jest sycące i dodaje energii. Pieczone bakłażany z soczewicą można serwować także jako przekąskę. Pysznie smakują i na ciepło, i na zimno.

Jak więc zrobić bakłażany po brzegi wypełnione smakowitym farszem z soczewicy? Przepis na to wegetariańskie danie to tylko kilka łatwych kroków.

  • 1. krok – przekrojenie, wydrążenie i podpieczenie bakłażanów w piekarniku
  • 2. krok – przygotowanie farszu z soczewicy i warzyw
  • 3. krok – nafaszerowanie bakłażanów soczewicowym farszem
  • 4. krok – upieczenie bakłażanów faszerowanych soczewicą w piekarniku

Jak długo piec faszerowane bakłażany?

W tym sprawdzonym przepisie na pyszny wege obiad bakłażany piecze się w piekarniku w dwóch etapach. Pierwszy z nich polega na podpieczeniu samych bakłażanów. Należy przekroić je na pół, usunąć miąższ, doprawić i ułożyć w formie do zapiekania. Bakłażany piecze się przez 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Następnie wyjmuje się je i faszeruje nadzieniem z soczewicy. Formę ponownie wstawia się do piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C, a pieczenie trwa 20 minut. Po tym czasie danie jest gotowe i można je podawać.

SKŁADNIKI

  • 2 bakłażany
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 100 g startego sera żółtego
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usunąć miąższ. Doprawić solą i pieprzem od środka. Odstawić na 20 minut, a następnie opłukać i osuszyć. Skropić oliwą z oliwek i ułożyć w formie do zapiekania.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 20 minut.
  • Kiedy bakłażany się pieką, przygotować farsz. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażyć około 5 minut, często mieszając.
  • Dodać ugotowaną soczewicę, posiekany miąższ bakłażana, pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, kuminem oraz oregano. Wymieszać i dusić 5 minut.
  • Podpieczone bakłażany wyjąć z piekarnika. Do każdego bakłażana nałożyć porcje farszu. Wierzch posypać startym żółtym serem.
  • Formę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
  • Podawać na ciepło na obiad lub jako wegetariańską przekąskę.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej