Mutabal, czyli pasta z bakłażana i tahini. Prosty przepis na pyszny i aromatyczny dip

pasta mutabal
Autor: Shutterstock Sos mutabal to pełna smaku i aromatu arabska pasta z pieczonego bakłażana.
łatwy
30 min
4

W krajach arabskich bakłażan często wykorzystywany jest w rożnych potrawach. Jednym z przykładów jest pasta z pieczonego bakłażana i pasty tahini. Mutabal ma kremową konsystencję i głęboki smak, w którym wyczuwalny jest czosnek i orzeźwiająca cytryna. Sos mutabal z pieczonego bakłażana jest pyszny i łatwy do samodzielnego przygotowania. Poznajcie arabski przepis na pyszną pastę z pieczonego bakłażana mutabal.

Mutabal – jakie składniki?

Do przyrządzenia pysznej i aromatycznej pasty z pieczonego bakłażana wykorzystuje się składniki, które można kupić bez względu na porę roku. Chociaż jest to oryginalny przepis pochodzący z Libanu, wszystkie produkty są dostępne w Polsce. Na liście składników znalazł się więc bakłażan, pasta sezamowa tahini, sok z cytryny, czosnek i oliwa z oliwek. Smak sos mutabal podkręca kumin, sól i pieprz.

Jak zrobić mutabal?

Przepis na mutabal z pieczonego bakłażana nie jest trudny. Pierwszym krokiem jest upieczenie bakłażana. Najłatwiejszym i najszybszym sposobem jest owinięcie warzywa folią aluminiową i upieczenie go na palniku kuchenki gazowej. Bakłażana można upiec także w piekarniku, jednak czas przygotowania znacznie się wydłuży. Gorącego bakłażana obiera się ze skórki, a miąższ przekłada do miski i rozgniata. Dodaje się czosnek, sok z cytryny, pastę sezamową tahini i oliwę z oliwek oraz przyprawy. Całość należy jeszcze tylko wymieszać. Gotowe!

Jak podawać mutabal?

Pasta mutabal to prosty przepis na doskonały dodatek o głębokim smaku i przyjemnym aromacie. W krajach arabskich jest podawana jako przystawka. Miseczkę z sosem można skropić oliwą z oliwek i posypać pestkami granatu oraz posiekaną świeżą kolendrą. Pasta pysznie smakuje z chlebkiem pita. Smacznie łączy się ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Pasta z pieczonego bakłażana może być także oryginalnym dodatkiem do tradycyjnego pieczywa. Kanapki z pastą mutabal smakują wybornie. Równie dobre są roladki z tortilli wypełnione pastą z pieczonego bakłażana i świeżymi warzywami.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • oliwa z oliwek
  • pestki granatu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany owinąć folią aluminiową i położyć na planiku kuchenki gazowej. Piec 15 minut.
  • Gorące bakłażany ostrożnie odwinąć z folii spożywczej i obrać ze skórki. Miąższ przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem lub praską do ziemniaków.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dodać pastę tahini i doprawić solą, pieprzem i kuminem. Wymieszać na gładką pastę.
  • Pastę skropić oliwą z oliwek i udekorować pestkami granatu.
  • Podawać z chlebkiem pita i świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej