Mutabal, czyli pasta z bakłażana i tahini. Prosty przepis na pyszny i aromatyczny dip
W krajach arabskich bakłażan często wykorzystywany jest w rożnych potrawach. Jednym z przykładów jest pasta z pieczonego bakłażana i pasty tahini. Mutabal ma kremową konsystencję i głęboki smak, w którym wyczuwalny jest czosnek i orzeźwiająca cytryna. Sos mutabal z pieczonego bakłażana jest pyszny i łatwy do samodzielnego przygotowania. Poznajcie arabski przepis na pyszną pastę z pieczonego bakłażana mutabal.
Mutabal – jakie składniki?
Do przyrządzenia pysznej i aromatycznej pasty z pieczonego bakłażana wykorzystuje się składniki, które można kupić bez względu na porę roku. Chociaż jest to oryginalny przepis pochodzący z Libanu, wszystkie produkty są dostępne w Polsce. Na liście składników znalazł się więc bakłażan, pasta sezamowa tahini, sok z cytryny, czosnek i oliwa z oliwek. Smak sos mutabal podkręca kumin, sól i pieprz.
Jak zrobić mutabal?
Przepis na mutabal z pieczonego bakłażana nie jest trudny. Pierwszym krokiem jest upieczenie bakłażana. Najłatwiejszym i najszybszym sposobem jest owinięcie warzywa folią aluminiową i upieczenie go na palniku kuchenki gazowej. Bakłażana można upiec także w piekarniku, jednak czas przygotowania znacznie się wydłuży. Gorącego bakłażana obiera się ze skórki, a miąższ przekłada do miski i rozgniata. Dodaje się czosnek, sok z cytryny, pastę sezamową tahini i oliwę z oliwek oraz przyprawy. Całość należy jeszcze tylko wymieszać. Gotowe!
Jak podawać mutabal?
Pasta mutabal to prosty przepis na doskonały dodatek o głębokim smaku i przyjemnym aromacie. W krajach arabskich jest podawana jako przystawka. Miseczkę z sosem można skropić oliwą z oliwek i posypać pestkami granatu oraz posiekaną świeżą kolendrą. Pasta pysznie smakuje z chlebkiem pita. Smacznie łączy się ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Pasta z pieczonego bakłażana może być także oryginalnym dodatkiem do tradycyjnego pieczywa. Kanapki z pastą mutabal smakują wybornie. Równie dobre są roladki z tortilli wypełnione pastą z pieczonego bakłażana i świeżymi warzywami.
SKŁADNIKI
- 2 średnie bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz
dodatkowo:- oliwa z oliwek
- pestki granatu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany owinąć folią aluminiową i położyć na planiku kuchenki gazowej. Piec 15 minut.
- Gorące bakłażany ostrożnie odwinąć z folii spożywczej i obrać ze skórki. Miąższ przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem lub praską do ziemniaków.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dodać pastę tahini i doprawić solą, pieprzem i kuminem. Wymieszać na gładką pastę.
- Pastę skropić oliwą z oliwek i udekorować pestkami granatu.
- Podawać z chlebkiem pita i świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.