Pasta tahini: co to jest? Do czego można wykorzystać tahinę?

2020-10-07 12:14

Tahini to pasta sezamowa będącą składnikiem wielu potraw Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jej historia sięga kilku tysięcy lat wstecz i trudno przypisać jej pochodzenie jednemu obszarowi świata. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że tahina przydaje się do przygotowania wielu wyśmienitych dań. Czym jest tahini i do czego dodać tę pastę?

Pasta tahini: co to jest? Do czego można ją wykorzystać?
Autor: Shutterstock Pasta tahini to popularny składnik past i sosów kuchni azjatyckiej.

Spis treści

  1. Co to jest tahini?
  2. Skąd pochodzi tahini?
  3. Jak wykorzystać pastę tahini?
  4. Przechowywanie tahiny

Co to jest tahini?

Tahini to nic innego jak zmielone ziarna sezamu wymieszane z olejem. Pasta sezamowa ma lekko gorzkawy smak i jest używana do przygotowania różnych potraw w kuchni bliskowschodniej jak humus czy chińskiej - dania na bazie makaronu. Tahina przyrządzana jest z sezamu prażonego lub z sezamu naturalnego. W kuchniach Bliskiego Wschodu ziarna są lekko podprażane, co dodaje paście intensywniejszego aromatu. W Azji Wschodniej z kolei tahini robi się z niełuskanych nasion sezamu, co powoduje, że pasta jest bardziej gorzka.

Polecamy: Przepis na domową pastę tahini

Skąd pochodzi tahini?

Pierwsze wzmianki o sezamowej paście pojawiły się u Herodota. Wieści o sezamowej paście pochodziły znad Tygrysu i Eufratu. Wraz ze zmieniającą się szerokością geograficzną, gdzie zapewne niezależnie od siebie wymyślano różne warianty pasty, znajdowała ona zupełnie różne zastosowania.

Jak wykorzystać pastę tahini?

W kuchni arabskiej i greckiej jest używana jako dip, składnik hummusu czy chałwy. Tahini jest jednym z najważniejszych składników kuchni syczuańskiej, np. dan dan noodles. Azjatyckim wariantem hummusu jest baba ganoush - dip, którego głównym składnikiem jest właśnie sezam oraz pieczony bakłażan.

Tahinę możemy dodawać do sosów, zup, makaronów, deserów. Z  dodatkiem jogurtu, kuminu i czosnku tahina stworzy smaczny sos do mięsa, a przygotowując czekoladowy brownie możemy zastąpić nią część czekolady, wówczas ciasto nabierze ciekawego smaku. Tahina dodana do zupy marchewkowej lub dyniowej nada jej charakterystycznego aromatu i smaku, tahini z sosem sojowym, miodem, czosnkiem i chilli stworzy ciekawy sos do makaronów.

Przechowywanie tahiny

Tahinę najlepiej przechowywać  w słoiczku w ciemnym miejscu, niekoniecznie w lodówce, bo wówczas zgęstnieje. Przed użyciem trzeba tahinę wymieszać, ponieważ podczas stania na wierzchu zbiera się olej (podobnie jak w pesto).