Pasta tahini: przepis na bliskowschodnią tahinę

Michał Włoch
tahini_co_to_jest_do.jpg
Autor: photos.com Pastę tahini można dodać do domowej chałwy albo hummusu
łatwy
15 min
4

Pasta tahini, inaczej tahina, powstaje z nasion sezamu. Stanowi ważny składnik hummusu, czyli pasty z ciecierzycy. Jak zrobić pastę tahini samodzielnie? Podajemy przepis na domową tahinę.

SKŁADNIKI

  • 10 czubatych łyżek nasion sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Upraż na patelni 10 czubatych łyżek ziaren sezamu - wsyp je na suchą, rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając, ogrzewaj, aż lekko się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Jednak uważaj, by ich nie przypalić, bo staną się niejadalne.
  • Przesyp do miseczki, ostudź. Wsyp do malaksera i stopniowo dodając 2 łyżki oliwy wymieszanej z 2 łyżkami oleju sezamowego, zmiksuj na jednolitą masę. Gotowe!
Michał Włoch