Pasta tahini: przepis na bliskowschodnią tahinę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pasta tahini, inaczej tahina, powstaje z nasion sezamu. Stanowi ważny składnik hummusu, czyli pasty z ciecierzycy. Jak zrobić pastę tahini samodzielnie? Podajemy przepis na domową tahinę.
SKŁADNIKI
- 10 czubatych łyżek nasion sezamu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Upraż na patelni 10 czubatych łyżek ziaren sezamu - wsyp je na suchą, rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając, ogrzewaj, aż lekko się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Jednak uważaj, by ich nie przypalić, bo staną się niejadalne.
- Przesyp do miseczki, ostudź. Wsyp do malaksera i stopniowo dodając 2 łyżki oliwy wymieszanej z 2 łyżkami oleju sezamowego, zmiksuj na jednolitą masę. Gotowe!