Te faszerowane bakłażany to hit w moim domu. Gotowe w niecałą godzinę

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pełen warzyw, przypraw i innych dodatków. Bakłażan po marokańsku to danie, które zachwyci każdego. Idealne połączenie ostrości, słodyczy i głębi aromatów. Inspirowane kuchnią marokańską danie to strzał w 10 na każdy dzień tygodnia.
Bakłażan z nadzieniem po marokańsku. Smak, który gra
Aromat, smak i wygląd - to wszystko składa się na te przepyszne bakłażany z nadzieniem po marokańsku. Jest to danie, które zachwyca już od pierwszego kęsa. Nadzienie jest aromatyczne, lekko pikantne i niesamowicie głębokie w smaku. A samo przygotowanie tego dania nie należy do trudnych.
Sam w sobie bakłażan jest świetną podstawą, ponieważ nie tylko idealnie chłonie przyprawy, ale również ma mięsistą konsystencję, łatwo go upiec, a sam w sobie jest niezwykle sycący. W połączeniu z nadzieniem daje więc naprawdę satysfakcjonującą porcję obiadową.
Ten przepis jest połączeniem niesamowitych smaków, a łatwo można go modyfikować. Jeśli chcemy, zamiast cieciorki możemy dodać do naszego nadzienia mięsa mielonego. Będzie ono smakowało równie dobrze, a zyskamy porcję białka. Jeśli chcemy możemy również dorzucić odrobinę fety na wierzch.
To danie jest sycące, pięknie się prezentuje i smakuje obłędnie. Wystarczy kilka chwil, by móc rozkoszować się tym niezwykle aromatycznym nadziewanym bakłażanem.
SKŁADNIKI
- 2 średnie bakłażany
- Sól
- Oliwa z oliwek
- Farsz:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki ugotowanego kuskus
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany kroimy wzdłuż.
- Wydrążamy miąższ, solimy i odstawiamy na 15 minut.
- Kiedy puszczą wodę, osuszamy je.
- Smarujemy oliwą i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach.
- W tym czasie siekamy miąższ z bakłażanów.
- Podsmażamy na patelni posiekaną cebulę.
- Dodajemy posiekany czosnek, startą marchewkę i miąższ.
- Smażymy kilka minut.
- Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.
- Dodajemy cieciorkę i podsmażamy.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy kuskus i zioła.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Nadziewamy bakłażany i pieczemy kolejne 15 minut w 180 stopniach.