Te faszerowane bakłażany to hit w moim domu. Gotowe w niecałą godzinę

Te faszerowane bakłażany to hit w moim domu. Gotowe w niecałą godzinę
Autor: Shutterstock.com Te faszerowane bakłażany to hit w moim domu. Gotowe w niecałą godzinę
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pełen warzyw, przypraw i innych dodatków. Bakłażan po marokańsku to danie, które zachwyci każdego. Idealne połączenie ostrości, słodyczy i głębi aromatów. Inspirowane kuchnią marokańską danie to strzał w 10 na każdy dzień tygodnia.

Bakłażan z nadzieniem po marokańsku. Smak, który gra

Aromat, smak i wygląd - to wszystko składa się na te przepyszne bakłażany z nadzieniem po marokańsku. Jest to danie, które zachwyca już od pierwszego kęsa. Nadzienie jest aromatyczne, lekko pikantne i niesamowicie głębokie w smaku. A samo przygotowanie tego dania nie należy do trudnych.

Sam w sobie bakłażan jest świetną podstawą, ponieważ nie tylko idealnie chłonie przyprawy, ale również ma mięsistą konsystencję, łatwo go upiec, a sam w sobie jest niezwykle sycący. W połączeniu z nadzieniem daje więc naprawdę satysfakcjonującą porcję obiadową.

Ten przepis jest połączeniem niesamowitych smaków, a łatwo można go modyfikować. Jeśli chcemy, zamiast cieciorki możemy dodać do naszego nadzienia mięsa mielonego. Będzie ono smakowało równie dobrze, a zyskamy porcję białka. Jeśli chcemy możemy również dorzucić odrobinę fety na wierzch.

To danie jest sycące, pięknie się prezentuje i smakuje obłędnie. Wystarczy kilka chwil, by móc rozkoszować się tym niezwykle aromatycznym nadziewanym bakłażanem.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie bakłażany
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki ugotowanego kuskus
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany kroimy wzdłuż.
  • Wydrążamy miąższ, solimy i odstawiamy na 15 minut.
  • Kiedy puszczą wodę, osuszamy je.
  • Smarujemy oliwą i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach.
  • W tym czasie siekamy miąższ z bakłażanów.
  • Podsmażamy na patelni posiekaną cebulę.
  • Dodajemy posiekany czosnek, startą marchewkę i miąższ.
  • Smażymy kilka minut.
  • Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.
  • Dodajemy cieciorkę i podsmażamy.
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy kuskus i zioła.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Nadziewamy bakłażany i pieczemy kolejne 15 minut w 180 stopniach.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej