Bakłażany pod beszamelem - przepis na grecką przystawkę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zobacz, jak przygotować bakłażany z sosem beszamelowym i serem - popularną grecką przystawkę. Bakłażany są zdrowe, smaczne i niskokaloryczne. Stanowią podstawę kuchni śródziemnomorskiej. Podajemy dobry przepis na danie z bakłażanów.
ZOBACZ WIDEO z przepisem na idealny beszamel!
SKŁADNIKI
- 5 bakłażanów
- 200 dag sera emmentaler
- 150 dag sera kefalograviera (ser grecki, słonawy)
- sos beszamelowy
- pomidorki koktajlowe
- bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany myjemy, obcinamy końcówki, kroimy na połowę, nakłuwamy je widelcem, kładziemy na blaszce posypujemy solą i pieprzem oraz polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut do 200 st. C, tak aby bakłażany zmiękły i przyrumieniły się.
- W międzyczasie robimy sos beszamelowy (można kupić gotowy w sklepie, wtedy tylko dodajemy mleka).
- Do sosu dodajemy ser kefalograviera (ser slony), całość mieszamy.
- Gdy bakłażany będą gotowe, układamy na nich pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, polewamy je gotową masą z beszamelu i sera. Wstawiamy do piekarnika na ok. kolejne 20 minut (do 30 minut), gdy tylko zobaczymy, że beszamel zaczyna zastygać, posypujemy bakłażany serem emmental i wstawiamy na chwilkę znowu do pieca, aby ser zarumienił się i był chrupiący!
- Podajemy z grzankami lub sałatką grecką i listkami świeżej bazylii.