Tofu na ostro smażone z warzywami - jak zrobić?
2023-06-01
łatwy
20 min
4
Neutralne smakowo tofu wiele zyskuje dzięki warzywom, a szczególnie czosnkowi i ostrej papryczce chili. Sprawdź, jak zrobić tofu na ostro smażone z warzywami.
Tofu jest bardzo wdzięczną podstawą potraw. Ma bowiem jedną szczególna cechę – przenika smakiem i aromatem produktów, z którymi się je łączy. W wersji wędzonej jeszcze lepiej zastępuje mięso - nadaje się do przygotowania wegańskiego żurku, kotletów mielonych czy gulaszy. W wersji naturalnej oprócz dań wytrawnych można z niego przygotować wypieki.
SKŁADNIKI
- opakowanie tofu (ok. 45 dag)
- 6 cebulek dymek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 6 posiekanych ząbków czosnku
- 2 świeże papryczki chili, bez nasion, posiekane
- czerwona papryka, bez nasion, posiekana
- puszka ok. 40-45 dag kukurydzy odcedzonej
- ok. 3 szklanki bakłażana pokrojonego w kostki (jeśli lubisz - może być go więcej)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój tofu w drobne kostki i podsmaż w woku na łyżce oliwy, na dużym ogniu. Dodaj dymki, czosnek i chili. Smaż przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dolej łyżkę sosu sojowego. Wyjmij tofu z woka, ale trzymaj go w cieple.
- Rozgrzej w woku 2 łyżki oliwy. Usmaż mieszając pozostałe warzywa, aż staną się miękkie i chrupkie. Dodaj łyżkę sosu sojowego.
- Warzywa podawaj posypane tofu i skropione resztą sosu sojowego.
Soja: właściwości, witaminy. Dlaczego soja jest zdrowa?