Tofu na ostro smażone z warzywami - jak zrobić?

2023-06-01
Tofu na ostro smażone z warzywami - jak zrobić?
Autor: Shutterstock Tofu doskonale smakuje usmażone z warzywami i orientalnymi przyprawami
łatwy
20 min
4

Neutralne smakowo tofu wiele zyskuje dzięki warzywom, a szczególnie czosnkowi i ostrej papryczce chili. Sprawdź, jak zrobić tofu na ostro smażone z warzywami.

Tofu jest bardzo wdzięczną podstawą potraw. Ma bowiem jedną szczególna cechę – przenika smakiem i aromatem produktów, z którymi się je łączy. W wersji wędzonej jeszcze lepiej zastępuje mięso - nadaje się do przygotowania wegańskiego żurku, kotletów mielonych czy gulaszy. W wersji naturalnej oprócz dań wytrawnych można z niego przygotować wypieki.

SKŁADNIKI

  • opakowanie tofu (ok. 45 dag)
  • 6 cebulek dymek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 6 posiekanych ząbków czosnku
  • 2 świeże papryczki chili, bez nasion, posiekane
  • czerwona papryka, bez nasion, posiekana
  • puszka ok. 40-45 dag kukurydzy odcedzonej
  • ok. 3 szklanki bakłażana pokrojonego w kostki (jeśli lubisz - może być go więcej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój tofu w drobne kostki i podsmaż w woku na łyżce oliwy, na dużym ogniu. Dodaj dymki, czosnek i chili. Smaż przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dolej łyżkę sosu sojowego. Wyjmij tofu z woka, ale trzymaj go w cieple.
  • Rozgrzej w woku 2 łyżki oliwy. Usmaż mieszając pozostałe warzywa, aż staną się miękkie i  chrupkie. Dodaj łyżkę sosu sojowego.
  • Warzywa podawaj posypane tofu i skropione resztą sosu sojowego.
Soja: właściwości, witaminy. Dlaczego soja jest zdrowa?