Sery

Każdy kraj, a nawet region ma swój sztandarowy produkt regionalny - ser. Bogactwo serów przyprawia wręcz o zawrót głowy. Sery to nieodłączna część pizzy i zapiekanek, ale też dań z makaronami czy sałatek. Warto dobrze poznać tę grupę produktów, bo kryją się w niej niebanalne przysmaki.

Sery

Panierowany ser feta - znakomita przekąska kuchni bałkańskiej

W krajach bałkańskich ser feta jadany jest na co dzień, w wielu różnych postaciach. Dodaje się go do sałatek, kanapek i przegryzek. Piecze się go i smaży, co w Polce robi się bardzo rzadko. A warto, bo na ciepło smakuje znakomicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Domowa bryndza: przepis jak z 2 l mleka krowiego otrzymać 1 kg sera?

Domowa bryndza to sprytny ser z krowiego mleka, który będzie smakował i wyglądał jak owczy. Ser przygotowany w ten sposób to wysokobiałkowy wyrób. Doskonale sprawdza się w diecie dzieci i młodzieży, sportowców, rekonwalescentów i seniorów. Należy go przygotować z mleka pasteryzowanego, ale wykluczone jest mleko UHT. Można do sprytnej bryndzy dodać świeże zioła, przyprawy, a nawet suszone pomidory, czy kapary albo marynowany pieprz. Wypróbujcie swój ulubiony wariant domowej bryndzy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepyszna zupa serowa z porami i mielonym mięsem: gotowa w 30 minut

Zupa serowa z porami i mielonym mięsem to pożywne danie, które rozgrzeje nas w chłodniejszy dzień. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe. Wystarczy zaopatrzyć się we wszystkie składniki i zacząć gotować. W 30 minut otrzymamy sycącą zupę dla całej rodziny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z brokułami - przepis na pyszny obiad we włoskim stylu

Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny makaron z brokułami pachnie bazylią i parmezanem. Jest smaczny,a  dzięki dodatkowi brokułów stanowi dobre źródło składników odżywczych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Znakomita tarta z camembertem - krucha i kremowa

Wytrawna tarta z serem camembert to znakomite połączenie kruchego, chrupiącego ciasta i wyrazistego sera o aksamitnej konsystencji. Znakomicie komponuje się podduszonymi na patelni jabłkami lub konfiturą z żurawiny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Aromatyczna tarta ziołowa - na obiad lub ciepłą kolację

Aromatyczna tarta ziołowa smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może stanowić samodzielne danie, dodatek do obiadu lub wytrawną przekąskę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami

Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami to pomysł na pyszny, bezmięsny obiad. Ta tarta najlepiej smakuje gorąca, posypana obficie natką i orzeszkami piniowymi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na imprezowy hit - serowe fondue z wiśniówką

Fondue z wiśniówką to znakomity pomysł na urozmaicenie menu kameralnej imprezy sylwestrowej. Jeśli nie dysponujecie specjalnym naczyniem do foundee, do podania sosu można wykorzystać garnek lub żaroodporne naczynie ustawione na podgrzewaczu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepyszne kulki z koziego twarogu i koperku w różnych wersjach smakowych

Kozi twaróg znakomicie komponuje się z wieloma dodatkami, dlatego można z niego przygotować świetną przekąskę w wielu wariacjach. Proponujemy kolorowe kulki w wielu smakach, w sam raz na imprezę.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Bajeczny torcik z camemberta z orzechami, szynką i granatem

Torcik z camemberta z orzechami, szynką i granatem to efektowna przekąska która może stać się hitem sylwestrowego przyjęcia. Nie tylko obłędnie wygląda, ale także znakomicie smakuje. A do tego można ją przygotować niemal w ostatniej chwili.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 46