Pizza dip to idealna przekąska dla każdego. Prosty, pyszny i aromatyczny

Pizza dip to idealna przekąska dla każdego. Prosty, pyszny i aromatyczny
Autor: Shutterstock.com Pizza dip to idealna przekąska dla każdego. Prosty, pyszny i aromatyczny
łatwy
10 min
6

Pizza w formie dipu? Ten przepis zrobi prawdziwą furorę na spotkaniach z przyjaciółmi czy wieczorach przy filmie. Przygotowuje się go niezwykle łatwo, a smak zachwyca. Wystarczy dosłownie kilka składników, a efekt to prawdziwe "wow"! Podpowiadamy jak zrobić pizza dip.

Pizza dip idealny na wieczór filmowy. Rodzina się zakocha

Pyszny dip pizza to idealna przekąska dla całej rodziny. Choć zdrowym czy dietetycznym nazwać go nie można, to bez wątpienia smakuje on obłędnie i jest niezwykle prosty do przygotowania. To idealna przekąska na imprezę czy wieczór filmowy, która szybko zniknie ze stołu.

Składa się ona przede wszystkim z sera. Ważną podstawą jest miękki ser, jak na przykład użyty w przepisie camembert, choć można również wykorzystać ricottę, ser śmietankowy, brie czy gorgonzolę. W zależności od tego, jakiego sera użyjemy, inne mogą wyjść efekty - więc można sobie poeksperymentować.

Pyszne, proste i rozgrzewające. Ta przekąska podbije serca

Choć danie to jest niezwykle proste w przygotowaniu, wygląda zachwycająco i rozgrzeje każdego swoim wspaniałym, serowym smakiem. To wspaniały pomysł na przekąskę, której długo nikt nie zapomni.

Już dziś więc zanurz się w tej serowej rozkoszy, którą przygotujesz w kilka minut. Nie zapomnij jednak o bagietce czosnkowej lub paluszkach chlebowych, które perfekcyjnie będą pasowały do naszego pizzowego dipu. A jeśli chcesz wersję wegetariańską - po prostu pomiń dodatek pepperoni.

SKŁADNIKI

  • 100 g sera cheddar lub mozzarella
  • 10 g parmezanu
  • 180 g camemberta
  • oliwa z oliwek
  • 200 g passaty pomidorowej
  • Opcjonalnie: pepperoni
  • Bagietka czosnkowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obcinamy twardą skórkę camemberta.
  • Miękki środek mieszamy z parmezanem i połową sera.
  • Całość doprawiamy według uznania.
  • Okrągłą formę do pieczenia smarujemy na spodzie.
  • Układamy ser, polewamy passatą.
  • Posypujemy resztą sera i układamy pepperoni.
  • Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.
  • Podajemy z bagietką czosnkową.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej