Jajecznica po grecku, czyli strapatsada. Więcej niż jajecznica z pomidorami, prościej niż szakszuka

Jajecznica po grecku, czyli strapatsada. Więcej niż jajecznica z pomidorami, prościej niż szakszuka
Autor: Shutterstock Lekka i pożywna jajecznica po grecku, czyli strapatsada
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Strapatsada to pyszna jajecznica w greckim stylu. Jest smaczniejsza niż klasyczna jajecznica z pomidorami, dzięki dodatkowi sera feta i ziół, a znacznie prostsza do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 4 średnie pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 6 jajek
  • 200 g fety
  • pieprz, sól, oregano
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
  • Podsmażyć cebulę do zeszklenia, dodać pomidory i odparować je z nadmiaru wody.
  • Wbić jajka i dodać przyprawy, smażyć aż do ścięcia jajek
  • Podawać posypaną pokruszoną fetą.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej