Jajecznica po grecku (strapatsada): aromatyczna alternatywa dla szakszuki

Jajecznica po grecku, czyli strapatsada. Więcej niż jajecznica z pomidorami, prościej niż szakszuka
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Lekka i pożywna jajecznica po grecku, czyli strapatsada
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Strapatsada to grecka wersja jajecznicy z pomidorami – prostsza niż szakszuka, a przy tym pełna smaku. Dodatek fety i aromatycznych ziół nadaje jej wyjątkowego, śródziemnomorskiego charakteru. To szybkie danie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i lekką kolację. Minimum składników, maksimum smaku – warto spróbować!

Dlaczego warto zrobić strapatsadę?

Strapatsada to tradycyjna grecka potrawa z jajek i pomidorów, którą warto znać nie tylko ze względu na smak, ale i wartości odżywcze. To danie łączy w sobie delikatne białko jajek z soczystą kwasowością dojrzałych pomidorów – duet, który świetnie się komponuje zarówno kulinarnie, jak i pod względem zdrowotnym. Pomidory dostarczają likopenu, silnego przeciwutleniacza, który lepiej wchłania się właśnie po podgrzaniu, a jajka są źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i zdrowych tłuszczów.

Podgrzewane dania z jajek i pomidorów, jak strapatsada, mają także ogromną zaletę smakową – ciepło wydobywa z warzyw naturalną słodycz i głębię, a jajka wchłaniają aromaty przypraw i dodatków, takich jak feta, czosnek czy oregano. To szybka, lekka i sycąca propozycja na posiłek o każdej porze dnia, idealna dla tych, którzy chcą jeść prosto, ale smacznie i zdrowo.
 
 
 
 

SKŁADNIKI

  • 4 średnie pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 6 jajek
  • 200 g fety
  • pieprz, sól, oregano
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
  • Podsmażyć cebulę do zeszklenia, dodać pomidory i odparować je z nadmiaru wody.
  • Wbić jajka i dodać przyprawy, smażyć aż do ścięcia jajek
  • Podawać posypaną pokruszoną fetą.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej