Jajecznica po grecku, czyli strapatsada. Więcej niż jajecznica z pomidorami, prościej niż szakszuka
2024-09-19
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Strapatsada to pyszna jajecznica w greckim stylu. Jest smaczniejsza niż klasyczna jajecznica z pomidorami, dzięki dodatkowi sera feta i ziół, a znacznie prostsza do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 4 średnie pomidory
- 2 średnie cebule
- 6 jajek
- 200 g fety
- pieprz, sól, oregano
- oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
- Podsmażyć cebulę do zeszklenia, dodać pomidory i odparować je z nadmiaru wody.
- Wbić jajka i dodać przyprawy, smażyć aż do ścięcia jajek
- Podawać posypaną pokruszoną fetą.
Jajka – zdrowie w skorupce