Idealne połączenie słodyczy i pikanterii. Paneer makhani to kultowe danie z Indii

Idealne połączenie słodyczy i pikanterii. Paneer makhani to kultowe danie z Indii
Autor: Shutterstock.com Idealne połączenie słodyczy i pikanterii. Paneer makhani to kultowe danie z Indii
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Wegetariański sposób na Indyjską ucztę? Wypróbuj Paneer Makhani! Przepyszny, kremowy sos pomidorowo-maślany i delikatnymi kawałkami sera paneer będzie się aż rozpływał w ustach. To prawdziwa rozkosz, którą pokochają nie tylko wegetarianie.

Wegetariański obiad w indyjskiej wersji. Paneer makhani rozkocha każdego

Paneer makhani to bez wątpienia jedno z kultowych dań kuchni indyjskiej. Znaleźć je można w restauracjach na całym świecie. To danie podbija serca swoim intensywnym smakiem i aromatem. Co więcej, mimo długiej listy składników, jest ono stosunkowo proste w przygotowaniu.

Głównym składnikiem jest tutaj indyjski ser paneer. Jest to ser twarogowy, który podczas podgrzewania się nie topi, co sprawia, że jest idealnym dodatkiem do naszego sosu maślano-pomidorowego. Danie to idealnie się komplementuje. Lekko słodkie, maślane smaki świetnie łączą się z delikatną pikanterią.

Podobny do butter chicken. Serwuj z ryżem lub naan

Paneer makhani to danie bardzo podobne do butter chicken, jednak jest ono przygotowywane w wersji wegetariańskiej, sos do obu tych dań jest jednak niemal identyczny. Możemy przygotować również shahi paneer, jednak za to danie zapłacimy sporo więcej, ponieważ robi się je z orzechami i szafranem.

To danie podaje się zazwyczaj z ryżem lub chlebkami naan. To idealne dopełnienie, które pozwoli nam się w całości cieszyć tym przepysznym daniem. Jeśli nie wiemy, gdzie kupić ser paneer, to odpowiedzią jest po prostu internet. Za kilogram tego sera zapłacimy około 40 złotych.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyka oleju roślinnego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 puszka pomidorów
  • 1–2 łyżeczki cukru 
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 1/2 szklanki wody 
  • Sól do smaku
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 200–250 g sera paneer
  • Świeża kolendra 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni z masłem i olejem.
  • Kiedy cebula się zaszkli, dodajemy posiekany czosnek i imbir.
  • Następnie dodajemy kurkumę, kmin, kolendrę, chili i garam masalę.
  • Podsmażamy około minuty.
  • Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy około 15 minut.
  • Sos wlewamy do blendera i blendujemy na gładko.
  • Dodajemy wodę i śmietankę.
  • Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
  • Ser kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
  • Dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze kilka minut.
  • Doprawiamy solą i cukrem.
Kuchnia indyjska: Tandoori chicken
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej