Idealne połączenie słodyczy i pikanterii. Paneer makhani to kultowe danie z Indii

Dieta wegetariańska
Wegetariański sposób na Indyjską ucztę? Wypróbuj Paneer Makhani! Przepyszny, kremowy sos pomidorowo-maślany i delikatnymi kawałkami sera paneer będzie się aż rozpływał w ustach. To prawdziwa rozkosz, którą pokochają nie tylko wegetarianie.
Wegetariański obiad w indyjskiej wersji. Paneer makhani rozkocha każdego
Paneer makhani to bez wątpienia jedno z kultowych dań kuchni indyjskiej. Znaleźć je można w restauracjach na całym świecie. To danie podbija serca swoim intensywnym smakiem i aromatem. Co więcej, mimo długiej listy składników, jest ono stosunkowo proste w przygotowaniu.
Głównym składnikiem jest tutaj indyjski ser paneer. Jest to ser twarogowy, który podczas podgrzewania się nie topi, co sprawia, że jest idealnym dodatkiem do naszego sosu maślano-pomidorowego. Danie to idealnie się komplementuje. Lekko słodkie, maślane smaki świetnie łączą się z delikatną pikanterią.
Podobny do butter chicken. Serwuj z ryżem lub naan
Paneer makhani to danie bardzo podobne do butter chicken, jednak jest ono przygotowywane w wersji wegetariańskiej, sos do obu tych dań jest jednak niemal identyczny. Możemy przygotować również shahi paneer, jednak za to danie zapłacimy sporo więcej, ponieważ robi się je z orzechami i szafranem.
To danie podaje się zazwyczaj z ryżem lub chlebkami naan. To idealne dopełnienie, które pozwoli nam się w całości cieszyć tym przepysznym daniem. Jeśli nie wiemy, gdzie kupić ser paneer, to odpowiedzią jest po prostu internet. Za kilogram tego sera zapłacimy około 40 złotych.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyka oleju roślinnego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru
- 1 puszka pomidorów
- 1–2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
- 1/2 szklanki wody
- Sól do smaku
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 200–250 g sera paneer
- Świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni z masłem i olejem.
- Kiedy cebula się zaszkli, dodajemy posiekany czosnek i imbir.
- Następnie dodajemy kurkumę, kmin, kolendrę, chili i garam masalę.
- Podsmażamy około minuty.
- Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy około 15 minut.
- Sos wlewamy do blendera i blendujemy na gładko.
- Dodajemy wodę i śmietankę.
- Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
- Ser kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
- Dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze kilka minut.
- Doprawiamy solą i cukrem.