Sos serowy czy bolognese? Dzięki temu daniu nie będzie trzeba wybierać

Sos serowy czy bolognese? Dzięki temu daniu nie będzie trzeba wybierać
Autor: Shutterstock.com Sos serowy czy bolognese? Dzięki temu daniu nie będzie trzeba wybierać
łatwy
15 min
4

Pyszna zapiekanka makaronowa, która łączy w sobie aromatyczny sos pomidorowy z kremowym serem. To posiłek, który zasmakuje każdemu. W dniu znajdziemy mięso mielone oraz mascarpone, co tworzy duet idealny. A jego przygotowanie? Proste jak barszcz.

Połączenie, które smakuje świetnie. Sos serowy i pomidorowy w jednym daniu

Pyszna zapiekanka makaronowa łączy w sobie najlepsze z dwóch światów. Idealny duet tworzy tu lekko pikantny sos pomidorowy z mięsem w połączeniu z kremowym sosem serowym, który idealnie balansuje cierpkość pomidorów. Tworzą tym samym jedno, przepyszne danie.

Jest to swojego rodzaju połączenie Mac'n Cheese ze spaghetti bolognese, które razem tworzą danie, które zasmakuje każdemu. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tą idealną hybrydą dwóch dań.

Co najlepsze, przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Smak i aromat jednak będą sprawią, że danie to smakować będzie naprawdę wybornie. Jest to idealnie połączenie, które sprawdzi się na każdy dzień tygodnia.

Jeśli więc nie możesz zdecydować się pomiędzy sosem pomidorowym a serowym, to my mówimy ci, że wcale nie musisz wybierać. Weź co najlepsze z dwóch światów i zrób z tego jedno, przepyszne danie, które rozkocha w sobie całą rodzinę. To naprawdę proste, a praca jest warta tego efektu.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnki
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 250 g mascarpone
  • 200 g sera tartego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka ostrego sosu
  • 400 g makaronu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodajemy mięso mielone i podsmażamy.
  • Dodajemy pomidory, ostry sos i bulion z kurczaka.
  • Zagotowujemy, a później gotujemy bez przykrycia.
  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
  • Odcedzamy, odlewając część wody do szklanki.
  • Mascarpone podgrzewamy z wodą makaronową.
  • Dodajemy połowę sera tartego i doprawiamy.
  • Sos mięsny układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Makaron mieszamy z sosen serowym i wykładamy na sos pomidorowy.
  • Posypujemy serem.
  • W piekarniku nagrzanym do 200 stopni pieczemy naszą zapiekankę przez ok. 20 minut.
Spaghetti Bolognese - najprostszy przepis
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej