Zapiekanka makaronowa. Ekspresowy przepis na sycący obiad
Pyszna, aromatyczna i sycąca zapiekanka makaronowa to propozycja na rodzinny obiad. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Dzięki temu, że przepis jest tak prosty i szybki, a składniki są zawsze w sklepach, można serwować ją bez względu na porę roku. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić smakowitą zapiekankę makaronową.
Z czego zrobić zapiekankę makaronową?
Aby przygotować pyszną domową zapiekankę z makaronem, należy zaopatrzyć się w proste i łatwo dostępne składniki. Warto też zajrzeć do lodówki i wykorzystać resztki i produkty, których data ważności powoli zbliża się ku końcowi. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Powstanie za to pyszny domowy obiad z aromatyczną zapiekanką makaronową w roli głównej.
Na liście potrzebnych składników znalazły się takie produkty jak:
- makaron
- szynka
- bulion warzywny
- starta mozzarella
- śmietanka
- woda
- czosnek
- mąka pszenna
- pikantny ketchup
- przyprawy – bazylia, słodka papryka, cukier, sól, pieprz
Jak zrobić zapiekankę makaronową?
Przepis na pełną smaku i aromatu zapiekankę z makaronem jest bardzo łatwy. Przygotowanie nie jest czasochłonne i nie wymaga skomplikowanych czynności. Zapiekankę robi się w 10 minut, ale trzeba poczekać, aż się upiecze.
Jak więc upiec pyszną zapiekankę makaronową na obiad? Przepis składa się z czterech prostych kroków.
- 1. krok – przygotowanie sosu na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem ketchupu, śmietanki, mąki pszennej, czosnku i przypraw
- 2. krok – przełożenie suchego makaronu i szynki do formy do zapiekania
- 3. krok – wlanie sosu i posypanie wierzchu startym włoskim serem mozzarella
- 4. krok – upieczenie zapiekanki w piekarniku
Z czym podawać zapiekankę makaronową?
Zapiekanka z makaronem to pyszne danie główne. Taki obiad jest także sycący i dodaje energii. Aby posiłek był urozmaicony, warto podać go w towarzystwie soczystej i chrupiącej surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na surówki, które idealnie komponują się z pyszną zapiekanką makaronową.
- Surówka z ogórków kiszonych. Wystarczą 3 składniki i 5 minut
- Kapusta pekińska na ostro. Pikantna surówka, która pasuje do każdego dania
- Zielona "sałatka bogini" to nowy kulinarny hit. Jest superprosta i mega chrupiąca
- Chińska surówka z białej kapusty z marchewką
- Szybka surówka z kapusty pekińskiej. Tak prosta, że wyjdzie, nawet jak masz dwie lewe ręce
SKŁADNIKI
- 400 ml gorącego bulionu warzywnego
- 250 g szynki
- 150 g makaronu
- 150 g startej mozzarelli
- 100 ml słodkiej śmietanki 18 %
- 50 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion podgrzać i wymieszać z ketchupem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i słodką papryką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wlać śmietankę. Zagotować. Mąkę wymieszać z wodą i wlać do sosu. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Do formy do zapiekania przesypać surowy makaron. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i wymieszać.
- Do formy wlać sos. Wierzch posypać startą mozzarellą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, aż ser się roztopi i zarumieni, a makaron stanie się miękki.
- Podawać na ciepło z ulubioną surówką.