Zielona "sałatka bogini" to nowy kulinarny hit. Jest superprosta i mega chrupiąca

Zielona sałatka bogini to nowy kulinarny hit. Jest superprosta i mega chrupiąca
Autor: Shutterstock Po pokrojeniu warzyw wyieszaj je z zielonym dressingiem - tozmieni sałatkę w prawdziwą dawkę zdrowia
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Zielona sałatka bogini jest łatwa do  przygotowania i po  prostu pyszna. Kombinacja zielonych warzyw z sosem przypominającym pesto sprawia, że sałatka jest nie tylko pyszna i chrupiąca, ale też bardzo zdrowa.

Zobacz nasze inne przepisy na surówki

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki zielonej kapusty
  • 3 ogórki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • chipsy tortilla, do podania
  • Dressing
  • 1 szklanka szpinaku baby
  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • sok z 2 cytryn
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • czipsy z tortilli do  podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekaj kapustę, ogórki i szczypiorek oraz szalotkę  - w miarę możliwości drobno. Wymieszaj składniki.
  • Przygotuj dressing. W blenderze rozdrobnij szpinak,  bazylię, czosnek, sok  z cytryny, oliwę, parmezan i orzechy oraz sól. Zblenduj  na w miarę gładki sos.
  • Wymieszaj z posiekanymi warzywami. Podawaj z czipsami z tortilli do  nabierania.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej