Zielona "sałatka bogini" to nowy kulinarny hit. Jest superprosta i mega chrupiąca
2022-10-05
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Zielona sałatka bogini jest łatwa do przygotowania i po prostu pyszna. Kombinacja zielonych warzyw z sosem przypominającym pesto sprawia, że sałatka jest nie tylko pyszna i chrupiąca, ale też bardzo zdrowa.
Zobacz nasze inne przepisy na surówki
SKŁADNIKI
- 1/2 główki zielonej kapusty
- 3 ogórki
- 1 pęczek szczypiorku
- chipsy tortilla, do podania
- Dressing
- 1 szklanka szpinaku baby
- 1 szklanka świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała szalotka
- sok z 2 cytryn
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki orzechów nerkowca
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- czipsy z tortilli do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekaj kapustę, ogórki i szczypiorek oraz szalotkę - w miarę możliwości drobno. Wymieszaj składniki.
- Przygotuj dressing. W blenderze rozdrobnij szpinak, bazylię, czosnek, sok z cytryny, oliwę, parmezan i orzechy oraz sól. Zblenduj na w miarę gładki sos.
- Wymieszaj z posiekanymi warzywami. Podawaj z czipsami z tortilli do nabierania.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?