Odkryłam prosty przepis na pyszny chlebek bez drożdży. Tajemnicą jego smaku są te 2 sery

Dieta wegetariańska
Jest pyszny i aromatyczny. Ma chrupiącą skórkę i miękki środek, który skrywa pewną smaczną tajemnicę. Mowa o domowym chlebie z dodatkiem dwóch serów. Jego wyjątkowy smak podbije każde podniebienie. Jest łatwy i szybki, ponieważ nie dodaje się do niego drożdży. Oto prosty przepis na ekspresowy chleb z fetą i parmezanem.
Co można dodać do chleba?
W internecie krąży mnóstwo przepisów na pyszne domowe pieczywo. Jednym z nich jest receptura na wyborny chleb bez drożdży z dodatkiem dwóch serów. Za jego wyśmienity smak odpowiada grecki ser feta oraz włoski parmezan. Dzięki tym dwóm dodatkom chleb ma wyrazisty smak i aromat, który czuć już w czasie pieczenia. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepły i po całkowitym ostygnięciu. Sprawdzi się przez cały dzień. Można podawać go na śniadanie, do obiadu i na kolację. Chleb z fetą i parmezanem to również pomysł na oryginalną przekąskę.
Chleb z fetą i parmezanem – z czego zrobić?
Ten prosty chleb o niebanalnym smaku to połączenie kilku łatwo dostępnych produktów. Lista niezbędnych składników nie jest długa. Dzięki temu, że można je kupić bez względu na porę roku, pełen smaku bochenek sprawdzi się na każdą okazję.
Co jest potrzebne, aby upiec w domu wyborny chleb z dodatkiem dwóch serów? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- sery – feta, parmezan
- składniki suche – mąka pszenna, proszek do pieczenia, sól
- składniki mokre – jajka, oliwa z oliwek
- dodatki – cebula, pietruszka, świeża bazylia
Jak zrobić chleb z fetą i parmezanem?
Przepis na wyśmienity bochenek wzbogacony grecką fetą i włoskim parmezanem jest łatwy i szybki. Przygotowanie zajmuje niewiele ponad kwadrans, a resztę pracy wykona piekarnik. Zaletą tego przepisu jest to, że nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ponieważ nie dodaje się do niego drożdży. Zamiast nich świetnie sprawdza się proszek do pieczenia. Ciasta na ten pyszny chleb nie trzeba też wyrabiać. Składniki wystarczy wymieszać łyżką.
Jak więc upiec pełen smaku i aromatu chleb, którego smak podkręcają dwa sery? To najłatwiejszy przepis na wyborne domowe pieczywo, które zaskoczy łatwym przygotowaniem i obłędnym smakiem.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie składników mokrych
- 3. krok – połączenie składników mokrych z suchymi
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie chleba z fetą i parmezanem w piekarniku
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 175 g pietruszki
- 100 g sera feta
- 100 ml oliwy z oliwek
- 75 g parmezanu
- 1 cebula
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i parmezan. Wymieszać.
- Do drugiej miski przełożyć odsączoną z zalewy i pokrojoną w drobną kostkę fetę. Dodać obraną i startą na tarce pietruszkę, posiekaną bazylię i pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać oliwę z oliwek i wbić jajka. Dokładnie wymieszać.
- Mokre składniki dokładnie wymieszać z suchymi, aż się połączą w zwarte ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić na 15 minut, a następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu, na kolację i jako przekąskę.