Z ciasta francuskiego, twarogu i tych owoców piekę wyborne ciastka. Są pyszne, łatwe i szybkie

ciastka francuskie z jabłkami
Autor: Shutterstock Zamiast kupować, upiecz w domu. Za tymi wyśmienitymi ciastkami francuskimi z jabłkami przepada każdy.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce. Można z niego przygotować wiele potraw i pysznych deserów. Takim słodkim przysmakiem są ciastka francuskie z dodatkiem twarogu i jabłek. Są pyszne i świetnie zastąpią tego typu przekąski ze sklepu. Zobaczcie, jak zrobić domowe ciastka z ciasta francuskiego, twarogu i jabłek.

Co zrobić z ciasta francuskiego na słodko na szybko?

W książkach kucharskich i w serwisach kulinarnych można znaleźć mnóstwo przepisów na wyśmienite ciasto francuskie z dodatkiem owoców. Tego typu słodkie przysmaki są pyszne i aromatyczne. Można je zrobić i łatwo, i błyskawicznie. Dlatego jeżeli szukacie przepisu na ciasto francuskie na słodko na szybko, koniecznie sprawdźcie tę recepturę. Ciastka francuskie z dodatkiem twarogu i jabłek robi się błyskawicznie z pięciu produktów, które są w sklepach przez cały rok. Z przepisu można więc korzystać non stop.

Jak zrobić ciastka francuskie z jabłkami?

Przepis na znakomite ciastka z ciasta francuskiego wzbogacone słodkim twarożkiem i jabłkami nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest banalnie łatwe, dlatego przepis jest dobrą lekcją dla tych, który stawiają pierwsze kroki w pieczeniu domowych słodkości. Warto pamiętać, aby ciasto francuskie wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu łatwiej się rozwinie i nie popęka w czasie pieczenia.

Jak więc robi się wyśmienite ciastka francuskie z jabłkami i twarogiem? Najlepiej wybrać ten prosty przepis i w mig przygotować osiem znakomitych ciastek, które smakują jak z najlepszej cukierni w mieście.

  • 1. krok – pokrojone ciasta francuskiego
  • 2. krok – przygotowanie słodkiego twarożku
  • 3. krok – ułożenie na cieście francuskim twarożku i jabłek
  • 4. krok – upieczenie ciastek francuskich z jabłkami w piekarniku

Jak długo piec ciastka francuskie z jabłkiem?

Pyszne i chrupiące ciastka z ciasta francuskiego z dodatkiem słodkiego twarożku i jabłek piecze się w piekarniku. Po przygotowaniu blachę z ciastkami wstawia się do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 220 stopni C, a pieczenie trwa 15 minut. W tym czasie ciasto francuskie stanie się chrupiące, a jabłka miękkie i delikatnie przyrumienione.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 2 jabłka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na osiem równych kawałków – prostokątów lub kwadratów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Do miski przełożyć twaróg i rozgnieść go widelcem.
  • Wsypać 2 łyżki cukru i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
  • Na ciasto francuskie nałożyć porcje twarogu i ułożyć pokrojone na cienkie plasterki jabłka. Wierzch posypać pozostałym cukrem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 15 minut.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej