Biorę makaron, pieczarki i ten ser. W 15 minut robię pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny

makaron z pieczarkami i serem pleśniowym
Autor: Shutterstock Obiad jak z restauracji w 15 minut? Znakomity makaron z pieczarkami tym serem to strzał w 10!
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Makaron z pieczarkami to dobry pomysł na smaczny i szybki obiad. Danie można jednak wzbogacić jednym produktem, który sprawi, że będzie smakować jeszcze lepiej. Co można dodać do makaronu z pieczarkami, aby podkręcić jego smak? W tym przepisie sekretnym składnikiem jest ser pleśniowy, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Poznajcie prosty i szybki przepis na makaron z pieczarkami i serem pleśniowym.

Czy ser pleśniowy pasuje do makaronu?

Jeżeli zastanawiacie się, czy do makaronu można dodać ser pleśniowy, odpowiedź znajdziecie w tym przepisie. Ten rodzaj sera bardzo dobrze łączy się różnymi rodzajami makaronów. Jego intensywny smak i kremowa konsystencja świetnie wzbogacają tego typu dania. Ser pleśniowy wyśmienicie komponuje się także z pieczarkami. To pyszne trio, które zachwyci smakiem.

Jakie sery pleśniowe najlepiej pasują do makaronu?

  • Gorgonzola – ma intensywny smak i kremową konsystencję, świetnie sprawdza się w sosach śmietanowych do makaronów i w zapiekankach.
  • Roquefort – jest kruchy, ma ostry i słony smak, należy go używać z umiarem, ponieważ jest bardzo intensywny.
  • Camembert i Brie – oba sery mają delikatny i kremowy smak, są miękkie, można je dodawać do sosów, zapiekanek lub podawać z makaronem.

Jak zrobić makaron z pieczarkami i serem pleśniowym?

Przepis na pyszny i aromatyczny makaron z dodatkiem pieczarek i sera pleśniowego jest nie tylko łatwy. To szybki przepis na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Lista składników nie jest długa i obejmuje produkty, które z łatwością można kupić przez cały rok. Są dostępne nawet w mniejszych sklepach spożywczych.

Jak więc przyrządzić smaczny domowy obiad z makaronem, pieczarkami i serem pleśniowym w rolach głównych? Wybierając ten sprawdzony przepis, danie na pewno się uda i zachwyci smakiem każdego domownika.

  • 1. krok – ugotowanie makaronu
  • 2. krok – podsmażenie cebuli i pieczarek
  • 3. krok – dodanie śmietanki i sera pleśniowego
  • 4. krok – wymieszanie sosu z makaronem

Jak podawać makaron z pieczarkami i serem pleśniowym?

To łatwy i szybki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny, dlatego dobrze jest mieć go pod ręką. To wyśmienite danie, które podbije każde podniebienie i w sam raz nasyci. Do posiłku można przygotować kolorową sałatę z sosem winegret lub grzanki z masłem czosnkowym. Makaron z pieczarkami i serem pleśniowym posypuje się natką pietruszki, ale można ją zastąpić świeżą bazylią. Fani ostrych smaków mogą dodać do sosu szczyptę płatków chili, aby nieco zaostrzyć smak potrawy.

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu (penne, spaghetti lub inny)
  • 500 g pieczarek
  • 150 g sera pleśniowego
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i masło. Smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje.
  • Wlać śmietankę i dodać pokruszony ser pleśniowy. Wymieszać i zagotować.
  • Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Podgrzewać kilka minut, cały czas mieszając.
  • Podawać na obiad posypany posiekaną natką pietruszki.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej