Biorę makaron, pieczarki i ten ser. W 15 minut robię pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny

Dieta wegetariańska
Makaron z pieczarkami to dobry pomysł na smaczny i szybki obiad. Danie można jednak wzbogacić jednym produktem, który sprawi, że będzie smakować jeszcze lepiej. Co można dodać do makaronu z pieczarkami, aby podkręcić jego smak? W tym przepisie sekretnym składnikiem jest ser pleśniowy, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Poznajcie prosty i szybki przepis na makaron z pieczarkami i serem pleśniowym.
Czy ser pleśniowy pasuje do makaronu?
Jeżeli zastanawiacie się, czy do makaronu można dodać ser pleśniowy, odpowiedź znajdziecie w tym przepisie. Ten rodzaj sera bardzo dobrze łączy się różnymi rodzajami makaronów. Jego intensywny smak i kremowa konsystencja świetnie wzbogacają tego typu dania. Ser pleśniowy wyśmienicie komponuje się także z pieczarkami. To pyszne trio, które zachwyci smakiem.
Jakie sery pleśniowe najlepiej pasują do makaronu?
- Gorgonzola – ma intensywny smak i kremową konsystencję, świetnie sprawdza się w sosach śmietanowych do makaronów i w zapiekankach.
- Roquefort – jest kruchy, ma ostry i słony smak, należy go używać z umiarem, ponieważ jest bardzo intensywny.
- Camembert i Brie – oba sery mają delikatny i kremowy smak, są miękkie, można je dodawać do sosów, zapiekanek lub podawać z makaronem.
Jak zrobić makaron z pieczarkami i serem pleśniowym?
Przepis na pyszny i aromatyczny makaron z dodatkiem pieczarek i sera pleśniowego jest nie tylko łatwy. To szybki przepis na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Lista składników nie jest długa i obejmuje produkty, które z łatwością można kupić przez cały rok. Są dostępne nawet w mniejszych sklepach spożywczych.
Jak więc przyrządzić smaczny domowy obiad z makaronem, pieczarkami i serem pleśniowym w rolach głównych? Wybierając ten sprawdzony przepis, danie na pewno się uda i zachwyci smakiem każdego domownika.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – podsmażenie cebuli i pieczarek
- 3. krok – dodanie śmietanki i sera pleśniowego
- 4. krok – wymieszanie sosu z makaronem
Jak podawać makaron z pieczarkami i serem pleśniowym?
To łatwy i szybki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny, dlatego dobrze jest mieć go pod ręką. To wyśmienite danie, które podbije każde podniebienie i w sam raz nasyci. Do posiłku można przygotować kolorową sałatę z sosem winegret lub grzanki z masłem czosnkowym. Makaron z pieczarkami i serem pleśniowym posypuje się natką pietruszki, ale można ją zastąpić świeżą bazylią. Fani ostrych smaków mogą dodać do sosu szczyptę płatków chili, aby nieco zaostrzyć smak potrawy.
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu (penne, spaghetti lub inny)
- 500 g pieczarek
- 150 g sera pleśniowego
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i masło. Smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje.
- Wlać śmietankę i dodać pokruszony ser pleśniowy. Wymieszać i zagotować.
- Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Podgrzewać kilka minut, cały czas mieszając.
- Podawać na obiad posypany posiekaną natką pietruszki.