Zniknie, jak tylko postawisz go na stole. Aromatyczny, pieczony ser brie to hit

Zniknie, jak tylko postawisz go na stole. Aromatyczny, pieczony ser brie to hit
Autor: Shutterstock.com Zniknie, jak tylko postawisz go na stole. Aromatyczny, pieczony ser brie to hit
łatwy
5 min
6

Dieta wegetariańska

Nie masz pomysłu na przystawkę, która zasmakuje każdemu? Wypróbuj ten przepis na pyszny, pieczony ser brie. Wystarczy tylko kilka kroków, by zanurzyć się w tym niesamowitym smaku i aromacie. Idealnie sprawdzi się zarówno na przyjęcie, jak i na romantyczny wieczór.

Zachwyć smakiem i aromatem. Przepyszny ser brie rozkocha każdego

Idealna przystawka, która zachwyci wszystkich swoim smakiem i aromatem. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, ale smak na długo pozostanie w pamięci. Wystarczy kilka chwil, by móc rozkoszować się tym przepysznym pieczonym brie z czosnkiem i winem.

To idealny sposób na przekąskę, przy której nie będziemy musieli się narobić, a szybko zniknie ze stołu. Obłędny smak, który rozkocha w sobie niejedną osobę. Sprawdzi się idealnie na różne okazje i goście będą o niej pamiętać przez naprawdę długi czas.

Upiecz albo wrzuć na grilla. Idealna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi

Co więcej, ten przepyszny posiłek możemy przygotować również na grillu. Wystarczy włożyć brie do żeliwnego garnka i postawić na gorącym różne pod przykryciem na kilka minut. Obok można również bez problemu podpiec nasze bagietki.

Ten ser z pewnością stanie się ulubieńcem każdego spotkania. Nie tylko świetnie smakuje, ale również łatwo można go przygotować. Choć najlepiej sprawdziłby się brie w kole, to bez problemu możemy użyć do niego również brie w trójkątach, które o wiele łatwiej znajdziemy w supermarketach.

SKŁADNIKI

  • 1 bagietka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 250 g sera brie
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki białego, wytrawnego wina
  • 4 gałązki tymianku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Ser wkładamy do naczynia żaroodpornego i nacinamy.
  • Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy je w nacięcia.
  • Całość polewamy winem i 1 łyżką oliwy.
  • Posypujemy tymiankiem i doprawiamy.
  • Ser pieczemy około 10 minut.
  • W tym czasie kroimy bagietkę.
  • Smarujemy z obu stron oliwą i podpiekamy, aż będzie chrupiąca.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej