Niskowęglowodanowe puree z kalafiora lepsze niż z ziemniaków: gęste, kremowe, pyszne

Puree z kalafiora
Autor: Shutterstock Puree z kalafiora z masłem i koperkiem
łatwy
30 min
4

Puree z ziemniaków wydaje się nudne w porównaniu z puree kalafiorowym. Smak tej potrawie nadaje oczywiście wyrazisty w smaku, ostry ser oraz śmietanka i masło. Wszystkie to dodatki odwdzięczą się obłędnym smakiem puree lepszego niż z ziemniaków. Przed Wami gęste, kremowe, pyszne puree z kalafiora!

SKŁADNIKI

  • 1 główka kalafiora
  • 2 łyżki śmietanki 12% lub jej zamiennika roślinnego
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 50 g twardego sera o ostrym smaku, startego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior oczyścić i pociąć, dzieląc na średniej wielkości kawałki.
  • Ugotować na parze.
  • Ugotowanego, gorącego kalafiora zmiksować za pomocą blendera ze śmietaną i zimnym masłem. Ucierać do uzyskania gładkiej masy.
  • Dodać ser i wymieszać łyżką do całkowitego rozpuszczenia. 
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ilość śmietanki i masła możesz dostosować do własnych potrzeb.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej