Niskowęglowodanowe puree z kalafiora lepsze niż z ziemniaków: gęste, kremowe, pyszne
2021-06-21
łatwy
30 min
4
Puree z ziemniaków wydaje się nudne w porównaniu z puree kalafiorowym. Smak tej potrawie nadaje oczywiście wyrazisty w smaku, ostry ser oraz śmietanka i masło. Wszystkie to dodatki odwdzięczą się obłędnym smakiem puree lepszego niż z ziemniaków. Przed Wami gęste, kremowe, pyszne puree z kalafiora!
SKŁADNIKI
- 1 główka kalafiora
- 2 łyżki śmietanki 12% lub jej zamiennika roślinnego
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 50 g twardego sera o ostrym smaku, startego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior oczyścić i pociąć, dzieląc na średniej wielkości kawałki.
- Ugotować na parze.
- Ugotowanego, gorącego kalafiora zmiksować za pomocą blendera ze śmietaną i zimnym masłem. Ucierać do uzyskania gładkiej masy.
- Dodać ser i wymieszać łyżką do całkowitego rozpuszczenia.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ilość śmietanki i masła możesz dostosować do własnych potrzeb.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?