Niskowęglowodanowe puree z kalafiora lepsze niż z ziemniaków: gęste, kremowe, pyszne

2020-10-14
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Puree z kalafiora
Autor: Shutterstock Puree z kalafiora z masłem i koperkiem
łatwy
30 min
4

Puree z ziemniaków wydaje się nudne w porównaniu z puree kalafiorowym. Smak tej potrawie nadaje oczywiście wyrazisty w smaku, ostry ser oraz śmietanka i masło. Wszystkie to dodatki odwdzięczą się obłędnym smakiem puree lepszego niż z ziemniaków. Przed Wami gęste, kremowe, pyszne puree z kalafiora!

Składniki

1 główka kalafiora

2 łyżki śmietanki 12% lub jej zamiennika roślinnego

1 łyżka masła lub oliwy

50 g twardego sera o ostrym smaku, startego

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kalafior oczyścić i pociąć, dzieląc na średniej wielkości kawałki.

Ugotować na parze.

Ugotowanego, gorącego kalafiora zmiksować za pomocą blendera ze śmietaną i zimnym masłem. Ucierać do uzyskania gładkiej masy.

Dodać ser i wymieszać łyżką do całkowitego rozpuszczenia. 

Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ilość śmietanki i masła możesz dostosować do własnych potrzeb.

Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?