Z cukinii i tego pysznego twarożku robię znakomitą przekąskę. Prezentuje się zjawiskowo i smakuje wybornie

roladki z cukinii z twarożkiem
Autor: Shutterstock Oto prosty przepis na efektowną przekąskę. Te roladki z cukinii i twarożku zawsze robią wrażenie na gościach.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szukacie przepisu na pyszną i atrakcyjną przekąskę? Obłędne roladki z cukinii wypełnione aromatycznym twarożkiem to pomysł na małe co nieco na każdą okazję. Zachwycą wyglądem, a po pierwszym kęsie oczarują wybornym smakiem. Jak zrobić wyjątkowo smaczne roladki z cukinii z twarożkiem? Oto łatwy i szybki przepis na znakomitą przekąskę.

Czym faszerować roladki z cukinii?

W tym prostym przepisie roladki z cukinii skrywają pełne smaku i aromatu nadzienie. Przygotowuje się je z kilku łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Do przygotowania farszu potrzebne są cztery składniki i dwie przyprawy, które każdy ma w domu.

Nadzienie do roladek z cukinii robi się z sera twarogowego półtłustego. Dodaje się do niego jogurt naturalny, czosnek i świeżą bazylię. Farsz doprawia się solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Składniki wystarczy wymieszać i rewelacyjne nadzienie do roladek cukiniowych jest gotowe.

Jak zrobić roladki z cukinii z twarożkiem?

Przepis na smakowite roladki przygotowane z cukinii i wypełnione aromatycznym nadzieniem z twarożku jest banalnie łatwy. Przygotowanie nie jest też czasochłonne. Az trudno uwierzyć, że tę zjawiskową przekąskę można zrobić tak szybko. Jest gotowa w niecałe pół godziny.

Jak więc przyrządzić przepyszne i efektowne roladki z cukinii i twarożku? Najlepiej wybrać ten prosty i szybki przepis. Dzięki temu, że czynności zostały tak dobrze opisane, przygotowanie znakomitych roladek z cukinii to bułka z masłem.

  • 1. krok – pokrojenie cukinii i podsmażenie jej na patelni
  • 2. krok – przygotowanie nadzienia z twarożku i pozostałych składników
  • 3. krok – nałożenie twarożku na cukinię i zwinięcie w roladki
  • 4. krok – schłodzenie roladek z cukinii i twarożku w lodówce

Jak podawać roladki z cukinii i twarożku?

Ten łatwy przepis zawsze warto mieć pod ręką. Pyszna przekąska w postaci roladek z cukinii i twarożku zachwyci każdego. Oczaruje nie tylko atrakcyjnym wyglądem, ale i obłędnym smakiem. Takie roladki to pomysł na imprezową przekąskę lub przystawkę przed rodzinnym obiadem. Sprawdzą się też na kolację. Tak naprawdę roladki z cukinii i twarożku smakują zawsze i każdemu bez względu na okoliczności czy porę dnia.

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte cukinie pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm.
  • Każdy plaster skropić oliwą z oliwek i podsmażyć na patelni. Przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym i odstawić do ostygnięcia.
  • Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię. Wlać jogurt i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Każdy plaster cukinii posmarować twarożkiem i zwinąć w roladkę. Ułożyć na desce lub talerzu.
  • Wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Podawać jako przekąskę lub na kolację.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej