Twarożek z maślanki 6
Twarożek z maślanki jest bardzo łatwy do przygotowania. Twarożek ma kremową teksturę ponieważ zawiera sporo tłuszczu ze śmietany, którą musimy dodać.
Autor: Archiwum serwisu
Twarożek z maślanki 1
Do przygotowania twarożku potrzebne będą naczynia i przyrządu: garnek z podwójnym dniem, sito lub durszlak, gęsta tkanina lub tetra lub gaza kilkukrotnie złożona, łyżka, termometr, foremki profesjonalne lub zrobione własnym sposobem z pojemników po śmietanie podziurkowanym rozgrzaną igłą.
Składniki:
1 l maślanki
0,3 l śmietany 36%
0,3 l kwaśnej śmietany 18%
Autor: Archiwum serwisu
Twarożek z maślanki 2
Wszystko wlać do garnka i postawić na małym gazie. Delikatnie ogrzewać 15 minut. Przemieszać w tym czasie delikatnie od brzegu do środka z 2-3 razy. Dalej grzać 20-30 minut do temperatury 40°C. Wyłączyć, zostawić aby się samo ogrzewało. Znowu przemieszać 2-3 razy, aby spod spodu wypłynął skrzep. Będzie bardzo drobny, ale się nieco sklei.
Gdy na powierzchni po brzegach pojawią się grudki w miarę ściętego skrzepu, zagarniać łyżką powstały skrzep od ścianek ku środkowi, tak aby ten pośrodku się zanurzył. Można nieco dogrzać, ale bardzo powoli i nie za ciepło.
Autor: Archiwum serwisu
Twarożek z maślanki 3
Wylać na sito wyścielone gęstą gazą, tetrą lub spraną ściereczką.
Autor: Archiwum serwisu
Twarożek z maślanki 4
Można serek zostawić na sicie do pełnego wystygnięcia i ocieknięcia, ale można też zawiązać rogi gazy i podwiesić nad miseczką. Dobrym sposobem jest włożenie ociekniętego twarożku do foremek, już bez gazy.
Autor: Archiwum serwisu
Twarożek z maślanki 5
Ostudzony i ocieknięty serek, po wyjęciu z gazy na salaterkę lub w foremce trzeba wstawić do lodówki.
Zawarty w serku tłuszcz pozwoli się uformować serkowi.
Serwatka przyda się do zup, porannych koktajli lub do wypicia bezpośrednio.
Autor: Archiwum serwisu
Twarożek z maślanki 7
Twarożek z maślanki wybornie smakuje z miodem.
Autor: Archiwum serwisu
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...