Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Twarożek z maślanki 6

Twarożek z maślanki 6

Twarożek z maślanki jest bardzo łatwy do przygotowania. Twarożek ma kremową teksturę ponieważ zawiera sporo tłuszczu ze śmietany, którą musimy dodać. 
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Twarożek z maślanki 1

Twarożek z maślanki 1

Do przygotowania twarożku potrzebne będą naczynia i przyrządu: garnek z podwójnym dniem, sito lub durszlak, gęsta tkanina lub tetra lub gaza kilkukrotnie złożona, łyżka, termometr, foremki profesjonalne lub zrobione własnym sposobem z pojemników po śmietanie podziurkowanym rozgrzaną igłą.  Składniki:  1 l maślanki 0,3 l śmietany 36% 0,3 l kwaśnej śmietany 18%
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Twarożek z maślanki 2

Twarożek z maślanki 2

Wszystko wlać do garnka i postawić na małym gazie. Delikatnie ogrzewać 15 minut. Przemieszać w tym czasie delikatnie od brzegu do środka z 2-3 razy. Dalej grzać 20-30 minut do temperatury 40°C. Wyłączyć, zostawić aby się samo ogrzewało. Znowu przemieszać 2-3 razy, aby spod spodu wypłynął skrzep. Będzie bardzo drobny, ale się nieco sklei. Gdy na powierzchni po brzegach pojawią się grudki w miarę ściętego skrzepu, zagarniać łyżką powstały skrzep od ścianek ku środkowi, tak aby ten pośrodku się zanurzył. Można nieco dogrzać, ale bardzo powoli i nie za ciepło.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Twarożek z maślanki 3

Twarożek z maślanki 3

Wylać na sito wyścielone gęstą gazą, tetrą lub spraną ściereczką.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Twarożek z maślanki 4

Twarożek z maślanki 4

Można serek zostawić na sicie do pełnego wystygnięcia i ocieknięcia, ale można też zawiązać rogi gazy i podwiesić nad miseczką. Dobrym sposobem jest włożenie ociekniętego twarożku do foremek, już bez gazy.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Twarożek z maślanki 5

Twarożek z maślanki 5

Ostudzony i ocieknięty serek, po wyjęciu z gazy na salaterkę lub w foremce trzeba wstawić do lodówki. Zawarty w serku tłuszcz pozwoli się uformować serkowi. Serwatka przyda się do zup, porannych koktajli lub do wypicia bezpośrednio.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Twarożek z maślanki 7

Twarożek z maślanki 7

Twarożek z maślanki wybornie smakuje z miodem.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Twarożek z maślanki 6
Twarożek z maślanki 1
Twarożek z maślanki 2
Twarożek z maślanki 3
Twarożek z maślanki 4
Twarożek z maślanki 5
Twarożek z maślanki 7
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email