 
        Twarożek z maślanki 6
    Twarożek z maślanki jest bardzo łatwy do przygotowania. Twarożek ma kremową teksturę ponieważ zawiera sporo tłuszczu ze śmietany, którą musimy dodać. 
                Autor: Archiwum serwisu
             
        Twarożek z maślanki 1
    Do przygotowania twarożku potrzebne będą naczynia i przyrządu: garnek z podwójnym dniem, sito lub durszlak, gęsta tkanina lub tetra lub gaza kilkukrotnie złożona, łyżka, termometr, foremki profesjonalne lub zrobione własnym sposobem z pojemników po śmietanie podziurkowanym rozgrzaną igłą. 
Składniki: 
1 l maślanki
0,3 l śmietany 36%
0,3 l kwaśnej śmietany 18%
                  Autor: Archiwum serwisu
               
        Twarożek z maślanki 2
    Wszystko wlać do garnka i postawić na małym gazie. Delikatnie ogrzewać 15 minut. Przemieszać w tym czasie delikatnie od brzegu do środka z 2-3 razy. Dalej grzać 20-30 minut do temperatury 40°C. Wyłączyć, zostawić aby się samo ogrzewało. Znowu przemieszać 2-3 razy, aby spod spodu wypłynął skrzep. Będzie bardzo drobny, ale się nieco sklei.
Gdy na powierzchni po brzegach pojawią się grudki w miarę ściętego skrzepu, zagarniać łyżką powstały skrzep od ścianek ku środkowi, tak aby ten pośrodku się zanurzył. Można nieco dogrzać, ale bardzo powoli i nie za ciepło.
                  Autor: Archiwum serwisu
               
        Twarożek z maślanki 3
    Wylać na sito wyścielone gęstą gazą, tetrą lub spraną ściereczką.
                  Autor: Archiwum serwisu
               
        Twarożek z maślanki 4
    Można serek zostawić na sicie do pełnego wystygnięcia i ocieknięcia, ale można też zawiązać rogi gazy i podwiesić nad miseczką. Dobrym sposobem jest włożenie ociekniętego twarożku do foremek, już bez gazy.
                  Autor: Archiwum serwisu
               
        Twarożek z maślanki 5
    Ostudzony i ocieknięty serek, po wyjęciu z gazy na salaterkę lub w foremce trzeba wstawić do lodówki.
Zawarty w serku tłuszcz pozwoli się uformować serkowi.
Serwatka przyda się do zup, porannych koktajli lub do wypicia bezpośrednio.
                  Autor: Archiwum serwisu
               
        Twarożek z maślanki 7
    Twarożek z maślanki wybornie smakuje z miodem.
                  Autor: Archiwum serwisu
              Zamknij reklamę za  s.
X
Zamknij reklamę
  ...
 
                   
                   
                   
                   
                   
                  