5-minutowy lunch, który rozkocha każdego. To połączenie gra idealnie

5-minutowy lunch, który rozkocha każdego. To połączenie gra idealnie
Autor: Shutterstock.com 5-minutowy lunch, który rozkocha każdego. To połączenie gra idealnie
łatwy
5 min
1

Dieta wegetariańska

Przepyszna kanapka, która zaskoczy swoim połączeniem smaków. W niej łączymy kremowy ser brie z charakterystycznym smakiem jeżyn. To idealny pomysł na szybki lunch lub kolację. Jej przygotowanie jest niezwykle poste i każdy sobie z nim poradzi.

Przepyszna kanapka gotowa w zaledwie kilka minut. Jej smak może zaskoczyć

Pyszna i prosta kanapka z brie i dżemem z jeżyn to idealny sposób na szybką przekąskę, ciekawą kolację czy przepyszny lunch do pracy, czy szkoły. Przygotujemy ją w kilka chwil, a jej smak szybko znajdzie miejsce w naszym sercu. To idealne połączenie kremowości i słodko-kwaśnego smaku jeżyn.

To przepyszny sposób na posiłek na ciepło, który nie potrzebuje dużo czasu na przygotowanie. Połączenie dżemu jeżynowego z rozmarynem, który ma mocny i wyrazisty smak oraz lekko ostrawej musztardy francuskiej daje nam niezapomniany smak, który idealnie komplementuje kremowy ser brie.

Ta kanapka z pewnością najlepiej smakuje kiedy podawana jest na ciepło. Wówczas jest ona idealnie chrupiąca z zewnątrz, a delikatna w środku, a ser idealnie się ciągnie dając nam naprawdę wspaniałe danie, które będzie gotowe w zaledwie 5 minut.

Choć przepis jest na jedną kanapkę, to polecamy przygotować więcej, ponieważ kiedy rodzina zobaczy czym się zajadamy z pewnością również będą chcieli spróbować naszego dania. Lepiej więc się zabezpieczyć i przygotować więcej.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka dżemu jeżynowego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 kromki chleba
  • 3 plastry sera brie
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce mieszamy ze sobą dżem jeżynowy, musztardę i drobno posiekany rozmaryn.
  • Nakładamy dżem na chleb, na nim kładziemy brie i całość zamykamy drugą kromką chleba.
  • Na patelni rozpuszczamy nieco masła.
  • Zewnętrzne strony chleba smarujemy masłem.
  • Smażymy z obu stron, aż chleb będzie złotobrązowy.
Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej