Cudownie kremowy brie ze szkarłatnym sosem z granatu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pieczony ser pleśniowy z efektownym sosem zawsze się sprawdza i jest łatwy do przygotowania. Jeśli chcesz zrobić naprawdę ogromne wrażenie do jedwabiście rozpływającego się serka przygotuj sos granatowy. Ta para wygląda pięknie, a smakuje zniewalająco.
SKŁADNIKI
- Przygotuj:
- 1 serek brie
- 2 jajka
- 10 krakersów
- olej do smażenia
- Sos:
- 1/2 dojrzałego granatu
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/4 limonki
- 1/4 cytryny
- pół szklanki wina czerwonego
- sól, pieprz, cukier, odrobina oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obierz i zmiksuj blenderem, wrzuć na rozgrzaną oliwę, posól, popieprz i po chwili podlej winem. Następnie dolej bulion i na małym ogniu zredukuj o połowę.
- Z połówki granatu wyciśnij sok i dodaj do sosu razem z sokiem z limonki i cytryny oraz cukrem, dodaj wyłuskane nasiona granatu, odparuj na małym ogniu, aż zrobi się gęsty sos.
- Krakersy rozkrusz w moździerzu, jajka roztrzep ser przekrój wzdłuż na pół.
- Ser panieruj podwójnie w jajku i w krakersach i usmaż na oleju. Podawaj z sosem z granatu.
Zmysłowy granat
Granat to niezwykle symboliczna roślina. Jej kwiaty i owoce przez wieki łączono z nieśmiertelnością, siłą twórczą, młodością, płodnością i miłością. Czczono je w starożytnym Egipcie. Również Dionizos i Afrodyta obdarzyli granaty boskim błogosławieństwem, obiecując niebiańskie rozkosze każdemu, kto skosztuje tych owoców. Owoce granatu wypełnione są po brzegi pysznymi szkarłatnoczerwonymi nasionami, które chroni skórzasta skórka. Ta obfitość nasion w sposób szczególny kojarzy się z płodnością, a czerwony soczysty miąższ - z krwią i życiem. Purpurowe kwiaty o kształcie kielicha i mocne, skórzaste liście również obiecują obfitość doznań. A co znajdziemy wewnątrz miłosnego jabłka? Współczesna nauka nie potwierdziła bezpośredniego działania granatu na popęd seksualny. Zawiera on jednak alkaloidy, o działaniu pobudzającym oraz sporo składników odżywczych: protein, witaminy C, wapnia, żelaza, potasu i fosforu.
Ten i ponad 100 innych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków". Teraz w promocyjnej cenie na www.wiemiwybieram.pl