Mleko

Według kultowego sloganu z akcji społecznej od mleka się rośnie - w sensie dosłownym, ale może i metaforycznym. Bogate w wapń, czyli budulec kości, wspaniale wzbogaca dietę od pierwszych lat życia. Spożywane najczęściej na śniadanie, stanowi też dodatek do ciast, deserów oraz koktajli. Oprócz mleka krowiego dostępne jest również kozie i owcze.

Mleko

Obłędne ciasto czekoladowe z kremem waniliowym: łatwy przepis na wyśmienity deser

Obłędne ciasto czekoladowe z budyniowym kremem waniliowym i polewą to efektowny i bardzo smaczny deser. Ten łatwy przepis na wyśmienity deser krok po kroku poprowadzi Was do sukcesu. Gotowi? Do dzieła!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Likier czekoladowy CZARNY LAS: łatwy przepis na aromatyczny trunek z nutą wiśniowki

Likier czekoladowy CZARNY LAS to subtelny trunek z nutą wiśniówki. Ten łatwy przepis na aromatyczny likier przeprowadzi Was krok po kroku przez meandry przygotowania likieru. Napój można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce, ale nigdy tak długo nie przechowywałam. Po prostu likier znika od razu!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Twarożkowa pianka: pyszne i dietetyczne ptasie mleczko z twarogu

Twarożkowa pianka pyszny i dietetyczny deser z twarogu. Ten rodzaj twarożkowego ptasiego mleczka wylansowała słynna dieta Ducana. Ze względu na niską zawartość kalorii pianka spodoba się szczególnie osobom na diecie odchudzającej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mleczny kogel-mogel: przepis na ludowy sposób na uporczywy kaszel

Kogel-mogel naprawdę pomaga. Ten babciny przepis przynosi ulgę w infekcjach górnych dróg oddechowych. Minęło wiele lat, a nadal jest stosowany z dobrym skutkiem. Mikstura mleczno-jajeczna pomoże pozbyć się nawet uporczywego kaszlu. No i bajecznie smakuje, co nie jest bez znaczenia, gdy człowiek chory i smutny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Domowe parówki drobiowe: łatwy przepis na dietetyczne kiełbaski

Domowe parówki to zdrowa i smaczna alternatywa dla kiełbasek kupowanych w sklepie. Takie paróweczki można przygotować z filetu z kurczaka lub indyka. Po prostu użyj folii spożywczej jako osłonki dla parówki. Oto łatwy przepis na pyszne parówki drobiowe!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska

Szarlotka na Sycylii to obłędnie pyszne ciasto gęsto nadziane jabłkami rozpływającymi się w ustach i kontrapunktami rodzynek. Przed podaniem wystarczy je oprószyć cukrem pudrem, a nie będą mogli się oprzeć temu nieziemskiemu ciastu z owocami!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Niemiecki jabłecznik pychota: przepis na idealne ciasto z jabłkami

Niemiecki jabłecznik to jedno z najłatwiejszych i najpyszniejszych ciast z jabłkami. Z przygotowaniem tej pysznej szarlotki poradzą sobie nawet początkujący. Najlepiej smakuje podane z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi. Próbujcie, smakujcie, polecam!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pizza z grzybami leśnymi: przepis na pizza bianca z borowikami i kurkami

Grzybowa pizza bianca to pyszna wersja klasycznego przepisu na pizzę. W sezonie na grzyby leśne takie jak borowiki, czy kurki, warto pokusić się o przygotowanie tej wyjątkowo smacznej pizzy z grzybami leśnymi. Tajemnica idealnego smaku tkwi w salsa bianca, czyli białym sosie beszamelowym z tartym serem i przyprawami. Polecam gorąco!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Biszkopt mleczny: najlepszy przepis na ciasto puszyste i rozpływające się w ustach

Biszkopt mleczny to rodzaj biszkoptu tłuszczowego. Cudowne połączenie masła i mleka zamienia biszkopt w anielskie ciasto jednocześnie puszyste i wilgotne. Mleczny biszkopt idealnie smakuje z konfiturami i kwaśną śmietaną. Można go zapakować dziecku do szkoły lub zabrać do pracy (przyda się przy spadku cukru w organizmie). Dzielę się najlepszym przepisem na obłędnie puszysty biszkopt mleczny! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Żądło pszczoły: przepyszne ciasto z miodową glazurą i budyniowym kremem

Żądło pszczoły. Pod tą nieco przerażającą nazwą kryje się przepyszne ciasto. Migdałowy biszkopt przełożony lekkim budyniowym kremem i zwieńczony miodową glazurą smakuje, jak żaden inny. To ciasto atakuje wszystkie zmysły i powala, jak żądło pszczoły. Pyszności! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 34