Szpinak zapiekany z beszamelem i serem: łatwy przepis na pyszną jarzynkę

2020-06-16
Szpinak zapiekany z beszamelem i serem: łatwy przepis na pyszną jarzynkę
Autor: Shutterstock Pyszny szpinak zapiekany w sosie beszamelowym
łatwy
30 min
4

Szpinak zapiekany z beszamelem i serem to wypróbowany przepis smakołyk. Ciągnący się ser, aromatyczna i wilgotna zapiekanka szpinakowa - to ideał. Przygotowanie jest proste, a wszystkie składniki łatwo dostępne. 

Jak z delikatnego szpinaku zrobić sycące i  smakowite danie? Szpinak i sos beszamelowy to udana para, a jeśli jeszcze dodamy do nich ser to otrzymamy zapiekankę nie tylko smakowitą, ale i  wystarczająco kaloryczną, by mogła stanowić samodzielne danie. Szpinak zapiekany z beszamelem i serem to doskonałe i niedrogie danie, łatwe do przygotowania.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

3 łyżki masła

1 duża cebula, drobno pokrojona w kostkę

1 ząbek czosnku, posiekany

1/4 szklanki mąki uniwersalnej

2 1/2 szklanki mleka

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

280 g szpinaku, świeżego lub mrożonego

1/2 szklanki parmezanu, startego

1/2 filiżanki żółtego sera, startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem lub olejem.

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż 3–5 minut, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek, a następnie smaż 1 dodatkową minutę.

Dodaj mąkę, smaż, ciągle mieszając przez 1 minutę.

Dodaj mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, a następnie mieszaj, aż uzyskania gęstego kremu.

Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aby zapobiec przypaleniu.

Szpinak umieść na sicie. Świeży przelej wrzątkiem. Mrożony pozostaw do rozmrożenia. W obu przypadkach odciśnij nadmiar wody.

Dodaj szpinak i parmezan do sosu. Zamieszaj, podgrzewaj do chwili, gdy ser się rozpuści. W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą i pieprzem.

Przełóż do przygotowanego naczynia do pieczenia i posyp tartym serem żółtym. Piecz przez 28–30 minut lub do momentu, aż ser stopi się i zrumieni.