Szpinak zapiekany z beszamelem i serem: łatwy przepis na pyszną jarzynkę

redakcja
Szpinak zapiekany z beszamelem i serem: łatwy przepis na pyszną jarzynkę
Autor: Shutterstock Pyszny szpinak zapiekany w sosie beszamelowym
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Szpinak zapiekany z beszamelem i serem to wypróbowany przepis smakołyk. Ciągnący się ser, aromatyczna i wilgotna zapiekanka szpinakowa - to ideał. Przygotowanie jest proste, a wszystkie składniki łatwo dostępne. 

Szpinak  - warzywo o wielkim potencjale kulinarnym

Jak z delikatnego szpinaku zrobić sycące i  smakowite danie? Szpinak i sos beszamelowy to udana para, a jeśli jeszcze dodamy do nich ser to otrzymamy zapiekankę nie tylko smakowitą, ale i  wystarczająco kaloryczną, by mogła stanowić samodzielne danie. Szpinak zapiekany z beszamelem i serem to doskonałe i niedrogie danie, łatwe do przygotowania. Szpinak to warzywo wielkich możliwości - młode liście można z powodzeniem przyrządzać na surowo, jak sałatę, nadaje się  też na zupę, zapiekanki, wytrawne tarty, do nadziewania naleśników, pierogów i mięsa. Ze szpinaku przygotowuje się tez słodkie wypieki, jak choćby popularne ciasto Leśny mech.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki masła
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 280 g szpinaku, świeżego lub mrożonego
  • 1/2 szklanki parmezanu, startego
  • 1/2 filiżanki żółtego sera, startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem lub olejem.
  • Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż 3–5 minut, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek, a następnie smaż 1 dodatkową minutę.
  • Dodaj mąkę, smaż, ciągle mieszając przez 1 minutę.
  • Dodaj mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, a następnie mieszaj, aż uzyskania gęstego kremu.
  • Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aby zapobiec przypaleniu.
  • Szpinak umieść na sicie. Świeży przelej wrzątkiem. Mrożony pozostaw do rozmrożenia. W obu przypadkach odciśnij nadmiar wody.
  • Dodaj szpinak i parmezan do sosu. Zamieszaj, podgrzewaj do chwili, gdy ser się rozpuści. W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
  • Przełóż do przygotowanego naczynia do pieczenia i posyp tartym serem żółtym. Piecz przez 28–30 minut lub do momentu, aż ser stopi się i zrumieni.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
redakcja