Kokosowe kulki w tym słodkim syropie zachwycają smakiem. Poznaj hitowy przepis z TikToka

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, koniecznie sprawdźcie przepis, który właśnie szaleje na TikToku. Bala baiana, czyli kokosowe kulki w obłędnej karmelowej skorupce, to pyszny deser pochodzący z Brazylii. Łatwo można zrobić go w domu bez konieczności dalekiej podróży. Poznajcie brazylijski przepis na wyśmienite bala baiana, które zachwycają efektownym wyglądem i znakomitym smakiem.
Czym jest bala baiana?
Bala baiana to słodka przekąska, która jest niezwykle popularna w Brazylii. Zwykle podaje się ją na różne okazje, święta czy urodziny. Ten pyszny deser, który urzeka już samym wyglądem, to znakomite połączenie smaków. Ma kształt kulek, które kryją kokosowe nadzienie, a wierzch pokrywa chrupiąca karmelowa otoczka. Bala baiana przygotowuje się z prostych składników, które bez problemu można kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok.
Z czego robi się bala baiana? Do przygotowania tego wyśmienitego deseru potrzebnych jest tylko kilka produktów. Lista składników nie jest długa i znalazły się na niej takie produkty jak:
- mleko skondensowane
- masło
- wiórki kokosowe
- syrop karmelowy – cukier, woda, sok z cytryny
Jak zrobić bala baiana?
Chociaż przepis na pyszne kokosowe kulki w karmelu pochodzi z dalekiej Brazylii, ten wyborny deser można w prosty sposób zrobić w domu. Wszystkie składniki są dostępne w naszych sklepach, a przygotowanie nie jest trudne. Przepis składa się z kilku kroków, z którymi poradzi sobie każdy.
Jak więc przygotować brazylijskie kulki w karmelu? Ten słodki deser zdobywa coraz większą popularność, dzięki tiktokerom, którzy chętnie udostępniają filmiki z dokładnym przygotowaniem tej słodkiej przekąski. Jak się okazuje, przepis nie jest skomplikowany.
- 1. krok – przygotowanie masy kokosowej
- 2. krok – uformowanie kulek z masy kokosowej
- 3. krok – przygotowanie syropu karmelowego
- 4. krok – obtoczenie kulek kokosowych w syropie karmelowym
Jak podawać bala baiana?
Bala baiana podbiją swoim obłędnym smakiem nawet najwybredniejsze podniebienia. Z zewnątrz są przyjemnie chrupiące, a środek pozostaje miękki i ma cudowny kokosowy smak. Pyszne brazylijskie kulki kokosowe to doskonały deser na każdą okazję. Są idealnie słodkie i świetnie pasują do aromatycznej kawy lub owocowej herbaty. Warto pamiętać, że kulki kokosowe w karmelu są dość kalorycznym deserem, więc należy spożywać je z umiarem.
SKŁADNIKI
- 400 g mleka skondensowanego
- 150 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- kolorowy barwnik spożywczy (opcjonalnie)
syrop karmelowy:- 250 g cukru
- 60 g wody
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przelać mleko skondensowane i dodać masło oraz wiórki kokosowe. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do masy można dodatkowo dodać kilka kropli barwnika spożywczego w wybranym kolorze.
- Z masy uformować nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na desce.
- Do garnka wsypać cukier. Wlać wodę i sok z cytryny. Podgrzewać, aż cukier się roztopi i nabierze bursztynowego koloru.
- Kulki nadziewać na wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków i zanurzać w gorącym syropie karmelowym. Odkładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić, aż karmel zastygnie.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.