Kokosowe kulki w tym słodkim syropie zachwycają smakiem. Poznaj hitowy przepis z TikToka

bala baiana
Autor: Shutterstock Ten brazylijski deser podbije każde podniebienie. Kokosowe kulki w chrupiącej skorupce smakują bajecznie.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, koniecznie sprawdźcie przepis, który właśnie szaleje na TikToku. Bala baiana, czyli kokosowe kulki w obłędnej karmelowej skorupce, to pyszny deser pochodzący z Brazylii. Łatwo można zrobić go w domu bez konieczności dalekiej podróży. Poznajcie brazylijski przepis na wyśmienite bala baiana, które zachwycają efektownym wyglądem i znakomitym smakiem.

Czym jest bala baiana?

Bala baiana to słodka przekąska, która jest niezwykle popularna w Brazylii. Zwykle podaje się ją na różne okazje, święta czy urodziny. Ten pyszny deser, który urzeka już samym wyglądem, to znakomite połączenie smaków. Ma kształt kulek, które kryją kokosowe nadzienie, a wierzch pokrywa chrupiąca karmelowa otoczka. Bala baiana przygotowuje się z prostych składników, które bez problemu można kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok.

Z czego robi się bala baiana? Do przygotowania tego wyśmienitego deseru potrzebnych jest tylko kilka produktów. Lista składników nie jest długa i znalazły się na niej takie produkty jak:

Jak zrobić bala baiana?

Chociaż przepis na pyszne kokosowe kulki w karmelu pochodzi z dalekiej Brazylii, ten wyborny deser można w prosty sposób zrobić w domu. Wszystkie składniki są dostępne w naszych sklepach, a przygotowanie nie jest trudne. Przepis składa się z kilku kroków, z którymi poradzi sobie każdy.

Jak więc przygotować brazylijskie kulki w karmelu? Ten słodki deser zdobywa coraz większą popularność, dzięki tiktokerom, którzy chętnie udostępniają filmiki z dokładnym przygotowaniem tej słodkiej przekąski. Jak się okazuje, przepis nie jest skomplikowany.

  • 1. krok – przygotowanie masy kokosowej
  • 2. krok – uformowanie kulek z masy kokosowej
  • 3. krok – przygotowanie syropu karmelowego
  • 4. krok – obtoczenie kulek kokosowych w syropie karmelowym

Jak podawać bala baiana?

Bala baiana podbiją swoim obłędnym smakiem nawet najwybredniejsze podniebienia. Z zewnątrz są przyjemnie chrupiące, a środek pozostaje miękki i ma cudowny kokosowy smak. Pyszne brazylijskie kulki kokosowe to doskonały deser na każdą okazję. Są idealnie słodkie i świetnie pasują do aromatycznej kawy lub owocowej herbaty. Warto pamiętać, że kulki kokosowe w karmelu są dość kalorycznym deserem, więc należy spożywać je z umiarem.

SKŁADNIKI

  • 400 g mleka skondensowanego
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • kolorowy barwnik spożywczy (opcjonalnie)

  • syrop karmelowy:
  • 250 g cukru
  • 60 g wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka przelać mleko skondensowane i dodać masło oraz wiórki kokosowe. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do masy można dodatkowo dodać kilka kropli barwnika spożywczego w wybranym kolorze.
  • Z masy uformować nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na desce.
  • Do garnka wsypać cukier. Wlać wodę i sok z cytryny. Podgrzewać, aż cukier się roztopi i nabierze bursztynowego koloru.
  • Kulki nadziewać na wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków i zanurzać w gorącym syropie karmelowym. Odkładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić, aż karmel zastygnie.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej