Lemoniada z mlekiem skondensowanym: przepis na brazylijskie orzeźwienie

2019-05-27 8:01

Lemoniada z mlekiem skondensowanym to przepis na brazylijskie orzeźwienie. Kwaśność limony równoważy słodycz mleka. Doskonały napój w upalny dzień. 

Lemoniada z mlekiem skondensowanym
Autor: Shutterstock

Lemoniada z mlekiem skondensowanym jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najlepiej przygotować ją w mikserze kielichowym, ale jeśli go nie macie, wystarczy zmiksować limony z wodą za pomocą blendera ręcznego. Lemoniada z limon i mleka jest bardzo popularna w Brazylii, gdzie upały są na porządku dziennym. Warto wykorzystać wypróbowany brazylijski sposób na skwar i spiekotę. 

Składniki na 6 porcji:

6 szklanek wody

6 łyżek skondensowanego mleka słodzonego

4 limony

1 szklanka cukru

Limony pokroić na ćwiartki lub ósemki.

Do miksera kielichowego wlać połowę wody, dodać połowę limonek i szklankę cukru. Zmiksować. 

Zawartość miksera przecedzić do dzbanka.

Dodać mleko skondensowanego i zamieszać.

Na koniec dodać pozostałe limonki i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Podawać w wysokich szklankach ze słomką.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek