Lemoniada z mlekiem skondensowanym: przepis na brazylijskie orzeźwienie
Lemoniada z mlekiem skondensowanym to przepis na brazylijskie orzeźwienie. Kwaśność limony równoważy słodycz mleka. Doskonały napój w upalny dzień.
Lemoniada z mlekiem skondensowanym jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najlepiej przygotować ją w mikserze kielichowym, ale jeśli go nie macie, wystarczy zmiksować limony z wodą za pomocą blendera ręcznego. Lemoniada z limon i mleka jest bardzo popularna w Brazylii, gdzie upały są na porządku dziennym. Warto wykorzystać wypróbowany brazylijski sposób na skwar i spiekotę.
Składniki na 6 porcji:
6 szklanek wody
6 łyżek skondensowanego mleka słodzonego
4 limony
1 szklanka cukru
Limony pokroić na ćwiartki lub ósemki.
Do miksera kielichowego wlać połowę wody, dodać połowę limonek i szklankę cukru. Zmiksować.
Zawartość miksera przecedzić do dzbanka.
Dodać mleko skondensowanego i zamieszać.
Na koniec dodać pozostałe limonki i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Podawać w wysokich szklankach ze słomką.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek