Domowe lody śmietankowe w 5 minut: bez jajek, bez gotowania, bez maszyny – a smak jak z lodziarni!

Dieta bezglutenowa
Domowe lody śmietankowe, które zrobisz bez gotowania, bez jajek i bez specjalnej maszynki? To możliwe! Potrzebujesz zaledwie dwóch składników, by przygotować niezwykle kremowy i aksamitny deser, który z łatwością daje się formować w idealne kulki. Słodzone mleko skondensowane nadaje im głębi i konsystencji, a bita śmietana wprowadza puszystość i lekkość. Ten przepis to lodowa baza idealna – możesz wzbogacić ją wanilią, owocami, czekoladą albo orzechami. Wypróbuj i przekonaj się, że domowe lody mogą być proste i przepyszne!
Jak zrobić lody owocowe?
Lody śmietankowe to baza, którą można dowolnie modyfikować dodając przyprawy, owoce, bakalie, czekoladę lub pralinki i wafelki. Aby uzyskać lody owocowe do masy dodajemy puree ze świeżych owoców i jednocześnie o tyle samo zmniejszamy ilość mleka oraz zwiększamy ilość śmietany, na koniec dodajemy 1 kieliszek czystej wódki lub spirytusu, który zniweluje powstawanie kryształków wody w soku owocowym.
Jak zrobić lody smakowe?
Dodając czekoladę, orzechy, chałwę czy ciasteczka zmniejszamy ilość śmietany na rzecz mleka słodzonego albo używamy śmietany o niższej zawartości tłuszczu (30% zamiast 36%).
SKŁADNIKI
- 400 ml (1 puszka) słodzonego mleka skondensowanego
- 500 ml śmietany 36% tłuszczu, schłodzonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietanę i mleko schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne.
- Śmietanę wlewamy do wysokiej miski lub misy robota planetarnego i ubijamy na średnio wysokiej mocy miksera do momentu, aż śmietana osiągnie taką gęstość, że na wierzchołku ubijaczki będzie się tworzyć tzw. miękki szczyt, czyli opadający wierzchołek.
- Bijemy śmietanę tylko do momentu opadających wierzchołków, nie na całkiem sztywno.
- Do ubitej śmietany wlewamy słodzone mleko skondensowane, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika. Pojemnik zakrywamy i zamrażamy lody minimum 6 godzin, najlepiej – przez noc.