Klasyczna pascha - delikatna i aksamitna
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Klasyczna pascha wielkanocna to deser, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Tradycyjnie przyrządzana była nie z kupnego twarogu z kwaśnego mleka, ale serka uzyskanego dzięki podgrzaniu mleka ze śmietaną. Taka sprawdzona pascha wielkanocna ma delikatną aksamitną konsystencję i niebiański smak!
SKŁADNIKI
- 2 litry mleka - może być świeże, pasteryzowane, ale nie UHT
- 1 laska wanilii
- 500 ml kwaśnej śmietany - co najmniej 18%, ale im wyższy procent tłuszczu tym pascha smaczniejsza
- 6 jajek
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- bakalie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, ew. wiśnie kandyzowane, orzechy, migdały.
- 2 duże płaty jałowej gazy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Wanilię wyłowić, ziarenka można delikatnie wydłubać końcem noża i pozostawić w mleku.
- Do gotującego się mleka powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować mieszając, aż mleko w garnku się zetnie na ser i oddzieli się serwatka.
Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Starannie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku lekko przyciśnięty np. talerzykiem, na którym stoi słoik z wodą.
Masło zmiksować z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać ser i ucierać, aż powstanie jednolity krem. Można to zrobić mikserem.
Jeśli masa serowa wydaje się zbyt sucha dodać do niej 2 - 3 łyżki śmietany kremówki. Do masy dodać bakalie, wymieszać.
Wyłożoną gazą miskę napełnić gotowym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.
Polecamy też:
Wielkanocna pascha z bakaliami,
Wielkanocna pascha czekoladowa,
Pascha wielkanocna inspirowana przepisem Magdy Gessler,
W galerii poniżej znajdziesz przepisy na sernik w nowej odsłonie - 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus