Klasyczna pascha - delikatna i aksamitna

Klasyczna pascha: delikatna i aksamitna
Autor: Shutterstock Pascha z własnoręcznie przygotowanego twarożku ma inny, delikatniejszy smak i aksamitną konsystencję.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Klasyczna pascha wielkanocna to deser, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Tradycyjnie przyrządzana była nie z kupnego twarogu z kwaśnego mleka, ale serka uzyskanego dzięki podgrzaniu mleka ze śmietaną. Taka sprawdzona pascha wielkanocna ma delikatną aksamitną konsystencję i niebiański smak!

SKŁADNIKI

  • 2 litry mleka - może być świeże, pasteryzowane, ale nie UHT
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml kwaśnej śmietany - co najmniej 18%, ale im wyższy procent tłuszczu tym pascha smaczniejsza
  • 6 jajek
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, ew. wiśnie kandyzowane, orzechy, migdały.
  • 2 duże płaty jałowej gazy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii.  Wanilię wyłowić, ziarenka można delikatnie wydłubać końcem noża i pozostawić w mleku.
  • Do gotującego się mleka powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować mieszając, aż mleko w garnku się zetnie na ser i oddzieli się serwatka.
  • Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Starannie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku lekko przyciśnięty np. talerzykiem, na którym stoi słoik z wodą.

    Masło zmiksować z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać ser i ucierać, aż powstanie jednolity krem. Można to zrobić mikserem.

    Jeśli masa serowa wydaje się zbyt sucha dodać do niej 2 - 3 łyżki śmietany kremówki. Do masy dodać bakalie, wymieszać.

    Wyłożoną gazą miskę napełnić gotowym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Polecamy też:

Wielkanocna  pascha z bakaliami,

Wielkanocna pascha czekoladowa,

Pascha wielkanocna inspirowana przepisem Magdy Gessler,

W galerii poniżej znajdziesz przepisy na sernik w nowej odsłonie - 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej