Zrobiłam ciasto ucierane ze śliwkami z przepisu siostry Anastazji. Wyszło pyszne i idealnie słodkie

ciasto urcierane ze śliwkami siostry Anastazji
Autor: Hlphoto/ Shutterstock Siostra Anastazja ma świetny przepis na ciasto ucierane ze śliwkami. Jest łatwe, szybkie i zawsze wychodzi.
łatwy
20 min
8

Dieta wegetariańska

Ostanie śliwki można jeszcze kupić w sklepach i na bazarkach. Na koniec sezonu warto upiec z nich obłędne domowe ciasto ucierane według przepisu siostry Anastazji. Tak samo jak jej inne receptury, ten wyśmienity wypiek można od razu zapisać. Ciasto ze śliwkami jest łatwe i tak dobre, że dosłownie rozpływa się w ustach. Jak siostra Anastazja piecze ciasto ucierane ze śliwkami? Oto prosty i sprawdzony przepis.

Z czego siostra Anastazja robi ciasto ucierane ze śliwkami?

Wyśmienite ciasto z dodatkiem słodkich śliwek upieczone według tego przepisu składa się z produktów, które są łatwo dostępne. Siostra Anastazja wykorzystuje tradycyjne składniki. Często przygotowuje się z nich wiele tego typu słodkich wypieków. Jeżeli lubicie piec, na pewno większą niezbędnych produktów macie w domu.

Co jest więc potrzebne, aby upiec znakomite puszyste ciasto z dodatkiem śliwek siostry Anastazji? Lista składników nie jest długa i została podzielona na trzy części. Aby upiec to pełne smaku ciasto ucierane, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • składniki do ciasta – mąka pszenna, olej, jajka, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia
  • składniki do kruszonki – mąka pszenna, masło, cukier
  • dodatki – śliwki

Jak upiec ciasto ze śliwkami siostry Anastazji?

Siostra Anastazja znana jest z przepisów na pyszne słodkie wypieki. Przepis na wyśmienite domowe ciasto ucierane ze śliwkami nie jest trudny i zawsze się udaje. Przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu, więc ciasto można upiec nawet w ostatniej chwili. Przyda się mikser, który utrze wszystkie składniki w jedną całość. Resztę pracy wykona piekarnik.

Jak zrobić rozpływające się w ustach domowe ciasto ucierane z przepisu siostry Anastazji? Aby wypiek udał się za pierwszym razem, należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie.

  • 1. krok – utarcie jajek z cukrem i olejem
  • 2. krok – wymieszanie składników suchych
  • 3. krok – połączenie składników suchych i mokrych
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy, ułożenie pokrojonych śliwek i pieczenie przez 20 minut
  • 5. krok – przygotowanie kruszonki i posypanie nią ciasta, pieczenie przez 30 minut

Jak podawać ciasto ze śliwkami siostry Anastazji?

Sezon na pyszne śliwki nieubłaganie się kończy, dlatego to wyborne ciasto ucierane z dodatkiem tych owoców to idealny wypiek na pożegnanie. Przepis nie jest trudny, a składniki są łatwo dostępne, więc można je zrobić nawet dziś. Dobrze jest też zapisać recepturę siostry Anastazji, ponieważ jest uniwersalna i takie ciasto ucierane można podawać na rożne okazje. Sprawdzi się na deser po obiedzie i jako słodki dodatek do kawy. Przed podaniem można oprószyć je cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 520 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru

  • dodatkowo:
  • 300 g śliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Utrzeć na jasny puch.
  • Cały czas ucierając, delikatnie wlewać olej. Miksować do połączenia.
  • Do drugiej miski wsypać mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Do utartych jajek stopniowo wsypywać suche składniki. Ucierać do połączenia.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułożyć pozbawione pestek i pokrojone na połówki lub ósemki śliwki, lekko wciskając je w ciasto.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
  • Przygotować kruszonkę. Masło rozetrzeć z mąką i cukrem, tak aby powstała kruszonka o konsystencji mokrego piasku.
  • Wierzch ciasta posypać kruszonką i piec około 30 minut, aż patyczek będzie suchy.
  • Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej