Wielkanocna pascha czekoladowa - sprawdzony przepis

Wielkanocna pascha czekoladowa - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pascha czekoladowa jest  bardziej zdecydowana w smaku niż klasyczna pascha waniliowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pascha to bardzo słodka, tradycyjna potrawa wielkanocna. Przygotowuje się ją zazwyczaj z twarogu, masła, mleka lub śmietany. Bakalie dodaje się według upodobań. Pascha będzie ciekawsza, gdy dodamy do niej czekolady - doskonale komponuje się wtedy z nią kandyzowana skórka pomarańczowa.

 

Składniki

  • 1 kg tłustego białego sera

  • kostka miękkiego masła

  • szklanka cukru

  • szklanka śmietany 30%

  • 3 żółtka

  • 3 jaja

  • szklanka bakalii (orzechy, rodzynki, morele, skórka pomarańczowa)

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 150 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietaną.

  • Zmiksować ser z jajami, żółtkami, masłem i śmietaną. Przełożyć do garnka. Ciągle mieszać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze oznaki gotowania.

  • Schłodzić - najlepiej gwałtownie, utrzeć z cukrem, dodając na końcu bakalie.

  • Sitko wyłożyć gazą, nałożyć masę, obciążyć z góry i pozostawić na 12 godzin w chłodzie do odciśnięcia serwatki. Można zrobić jedną paschę na dużym sitku lub durszlaku bądź kilka mniejszych.

Ocena: 0