Pączki kładzione łyżką: łatwy przepis na pączki [WIDEO]

Pączki kładzione łyżką
Autor: Shutterstock Pączki kładzione łyżką to jeden z prostszych sposobów na przygotowanie pysznych pączków karnawałowych.
średni
45 min
4

Szybkie pączki kładzione łyżką to łatwy sposób na wyczarowanie karnawałowych słodkości bez większego trudu. Pączków kładzionych łyżką nie nadziewa się marmoladą, a jedynie oprósza cukrem pudrem. W ten sposób otrzymujemy niewielkie pączki wyjątkowo puszyste i smaczne.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 dag drożdży
  • 6 żółtek Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania pączków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przyrządzić rozczyn z drożdży, odrobiny cukru, kilku łyżek mąki i letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Żółtka ubić na parze z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Do rozczynu dodać ciepłą masę jajeczną, resztę mąki i letniego mleka oraz spirytus, wymieszać. Dodać masło i skórkę pomarańczową, dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia. 
  • Kawałki ciasta odcinać łyżką maczaną w gorącym tłuszczu i kłaść na  rozgrzany oleju lub smalec.
  • Pączki smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Po osączeniu ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem. 
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Zobacz naszą galerię z przepisami na pączki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej