Pączki kładzione łyżką to genialny sposób na domowe słodkości bez zbędnych komplikacji!

Szybkie pączki kładzione łyżką to prosty przepis, minimum wysiłku, a efekt zachwyca. Puszyste, delikatne i złociste – te pączki robi się błyskawicznie, bo zamiast formowania ciasta, wystarczy nakładać porcje łyżką prosto na rozgrzany tłuszcz. Idealne na tłusty czwartek i każdą inną okazję, gdy przychodzi ochota na coś wyjątkowo pysznego!
SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3 dag drożdży
- 6 żółtek Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania pączków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przyrządzić rozczyn z drożdży, odrobiny cukru, kilku łyżek mąki i letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka ubić na parze z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Do rozczynu dodać ciepłą masę jajeczną, resztę mąki i letniego mleka oraz spirytus, wymieszać. Dodać masło i skórkę pomarańczową, dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia.
- Kawałki ciasta odcinać łyżką maczaną w gorącym tłuszczu i kłaść na rozgrzany oleju lub smalec.
- Pączki smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Po osączeniu ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Zobacz naszą galerię z przepisami na pączki