Kostka kokosowa. Przepis na niesamowicie smaczne domowe biszkoptowe kokosanki

Kochamy czekoladę, wiórki kokosowe i biszkopty – a co powiesz na połączenie tych trzech przysmaków? Małe, urocze kostki biszkoptowe otulone czekoladą i kokosową posypką to prawdziwa uczta dla podniebienia! Kostka kokosowa jest prosta w przygotowaniu. Oto przepis na niezwykle smaczne domowe kokosanki biszkoptowe!
Wskazówki dotyczące glazurowania kostki:
Przygotowując kostkę kokosową można nieźle nabrudzić - to część zabawy, ale mam kilka wskazówek, które sprawią, że proces powlekania czekoladową polewą będzie przebiegał płynniej i wywoływał (trochę) mniej bałaganu.
1. Zacznij od ustawienia dwóch drucianych rusztów nad blachami wyłożonymi papierem do pieczenia - tam będzie skapywać nadmiar polewy, a po zakończonej pracy po prostu wyrzucisz papier i gotowe.
2. Polewę przełóż do głębokiej miski. Im wyższe ścianki tym mniej nachlapiesz podczas polewania glazurą czekoladową. Wiórki kokosowe wysyp do szerszej miski. Pokrywając kostki wiórkami kokosowymi można nieźle nabałaganić, ale duża i szeroka miska uchroni nas przed odpryskami.
3. Do miski wsyp tylko 1/3 swoich wiórków kokosowych na raz, dzięki temu wszystko nie pobrudzi się skapującą czekoladą.
4. Przygotuj po dwa widelce dla każdej miski.
5. Kostkę wrzuć do polewy czekoladowej i używając widelców obtocz go w glazurze. Odczekaj trochę, a następnie umieść go na jednym z drucianych stojaków.
6. Powtórz to jeszcze dwa razy, tak każda kostka pokryła się trzema warstwami glazury. Dzięki temu ciasto będzie miało czas na trochę więcej polewy, a ta ściekając utworzy grudki w kokosie.
7. Tak przygotowane kostki obtocz go w kokosie, znów pomagając sobie za pomocą dwóch widelców, a następnie przenieś na drugi ruszt, aby polewa zastygła. Powtórz to z każdą kostką.
Rozmiar formy i ilość otrzymanych kostek
Ten przepis przewidziany jest na tradycyjną głęboką blachę - czyli prostokątną formę z wysokimi bokami o wymiarach około 23 cm x 34 cm. Z tych rozmiarów placka otrzymasz partię 20-22 kostek kokosowych lub jeśli lubisz większe kubiki (jak ja) i pedantycznie podchodzisz do cięcia ich na idealne sześciany, otrzymasz około 18.
SKŁADNIKI
- Na biszkoptową kostkę:
- 390 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g masła, miękkiego, o temperaturze pokojowej
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 duże jajka
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
- 3/4 szklanki mleka 3,2%
- Na glazurę czekoladowo-kokosową:
- 200 g masła lub margaryny
- 200 g (2 szklanki) cukru pudru
- 6-8 łyżek kakao
- 10 łyżek mleka
- 300 g (2 szklanki) wiórków kokosowych
- oraz forma prostokątna o wymiarach 22 cm x 33 cm i wysokości boków około 10 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, wyłóż formę (22 cm x 33 cm) papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i solą, dobrze wymieszaj.
- Ubij masło i cukier razem na lekką i puszystą masę. Dodawaj jajka pojedynczo, dobrze ubijając. Od czasu do czasu zeskrobuj boki miski. Dodaj wanilię i wymieszaj.
- Dodaj 1/2 mąki i delikatnie wymieszaj szpatułką. Teraz dodaj mleko, ponownie wymieszaj. Dodaj pozostałą mąkę i delikatnie wymieszaj, aż do połączenia.
- Rozłóż ciasto równomiernie w przygotowanej formie. Piecz przez 25-27 minut, aż wierzch będzie złoty, a wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie czysta. Poczekaj, aż lekko ostygnie, a następnie wyjmij z formy i umieść na kratce, aby ciasto całkowicie ostygło.
- Po ostygnięciu odetnij brzegi ciasta, a następnie pokrój na kwadraty.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub do zamrażarki na pół godziny, aby ciasto było zimno i bardziej zwarte. Na zimnym cieście polewa szybciej krzepnie.
- Pora na polewę: Wszystkie składniki polewy dodaj do rondla. Podgrzewaj do połączenia składników i zagotowania. Jeśli Twój rondel nie jest zbyt wysoki, przelej polewę do głębokiej miski.
- Umieść 1/3 wiórków kokosowych w szerokiej misce. Ustaw dwa druciane ruszty na tacach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Używając dwóch widelców, zanurz kawałek biszkoptu w polewie czekoladowej, obracając go, aby dobrze pokrył się polewą. Odczekaj trochę, niech nadmiar skapnie do garnka, a następnie przenieś na jeden z drucianych stojaków. Powtórz to jeszcze dwukrotnie, aby w sumie każdą kostkę pokryć trzykrotnie polewą. Tak samo postępuj z pozostałymi kubikami. Więcej wskazówek znajdziesz poniżej przepisu.
- Weź pierwszą kostkę i użyj czystych widelców, aby obtoczyć ją w wiórkach kokosowych, a następnie przenieś na drugą tacę, aby pozwolić jej zastygnąć. Powtórz to z pozostałymi kostkami. Gdy wiórków Ci zabraknie, dosyp pozostałe.