Przebojowe kotlety drobiowe: najlepszy patent na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka

2019-12-03
Przebojowe kotlety drobiowe: najlepszy patent na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka
Autor: Shutterstock Miękkie i soczyste kotlety z pieczonego mięsa - niewiarygodnie pyszne
łatwy
30 min
4

Kotlety drobiowe z resztek pieczonego kurczaka to najlepszy patent na wykorzystanie niedzielnej pieczeni. Są łatwe, pyszne, a do tego niewiarygodnie soczyste. Wystarczy pokroić pieczoną pierś lub udka i dodać do płynnego ciasta. Po usmażeniu otrzymujemy doskonałe mięsne placuszki, które pokochacie od pierwszego kęsa. 

Składniki

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 szklanki pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka np. z piersi i udek

3/4 szklanki mleka

2 jajka

1 łyżeczka soli morskiej

1 / 2-1 szklanki zielonej cebuli posiekanej - opcjonalnie

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso z kurczaka pokrój w małą kostkę. 

Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą miksera ubij białka przez około 3-5 minut na sztywną pianę. Ubij żółtka przez około 3-5 do białości.

Do żółtek dodaj mąkę oraz sól i dobrze wymieszaj. Dodaj mleko. Wymieszaj. Ostrożnie przełóż w trzech porcjach białka i wymieszaj delikatnie.

Na koniec dodaj do ciasta pokrojonego w kostkę kurczaka i posiekany szczypior. Wymieszaj.

Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Na gorący tłuszcz kładź za pomocą łyżki placuszki ciasta i smaż kotlety drobiowe, aż po obu stronach będą rumiane.

Przełóż kotlety z kurczaka na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Podawaj z posiekaną zieloną cebulą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska