Placki z jabłkami. Hit na śniadanie dla dzieci... w każdym wieku

Placki z jabłkami
Autor: Shutterstock Delikatne placki z jabłkami idealnie pasują na śniadanie
łatwy
15 min
4

Jeśli pielęgnujecie w sobie to urocze dziecko, którym kiedyś byliście, to placki z jabłkami są właśnie dla was. Delikatne, rozpływające się w ustach placuszki z kawałkami kwaskowego jabłka i obowiązkowo suto oprószone cukrem pudrem. Macie chandrę, doła, spleen? Koniecznie usmażcie sobie placki z jabłkami. Ta dawka węglowodanów pocieszy w oka mgnieniu. 

Kilka ważnych uwag na temat smażenia placków z jabłkami

1. Do ciasta nie dodaję cukru. Cukier podczas smażenia karmelizuje się szybciej niż mąka, dlatego placki się przypalają. Wolę uniknąć goryczy przypalonego cukru.

2. Placki smażę na patelni rozgrzanej na średnim ogniu. 

3. Tłuszcz dodaję na patelnię porcjami. Placki niestety mają tendencję do wypijania go, więc im mniej tym lepiej. 

4. Placki zaraz po usmażeniu oprószam cukrem pudrem.

5. Jeśli robię dużą porcję placków dla mojej ośmioosobowej wielopokoleniowej rodziny, to podczas smażenia już gotowe placki trzymam w piekarniku rozgrzanym do 50°C. 

6. Placki można usmażyć z wyprzedzeniem i odgrzać w piekarniku. Placki należy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podgrzewać 4-6 minut w temperaturze 200°C.

Przepis na placuszki z jabłkami

SKŁADNIKI

  • 3 jabłka
  • 1 szklanka mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 1,5 szklanki mleka, mleka bez laktozy lub napoju owsianego
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • cukier puder do dekoracji
  • śmietana 18% (opcjonalnie)
  • miód pszczeli (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę lub na cienkie półplasterki.
  • Jajka mieszamy z solą. Dolewamy mleko lub napój owsiany i ponownie mieszamy.
  • Dodajemy porcjami mąkę i miksujemy.
  • Jeśli ciasto jest za gęste dolewany mleka lub napoju owsianego.
  • Dodajemy pokrojone jabłka.
  • Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę tłuszczu i kładziemy łyżką porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Przed kolejną porcją placków dodajemy 1 łyżką tłuszczu.
  • Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem.
  • Placki można podać ze kwaśną śmietaną i miodem. Palce lizać!
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej