Płatki ryżowe z owocami. Zdrowy zastrzyk energii o poranku
2023-02-06
łatwy
10 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jeżeli szukacie przepisu na smakowite i pełne zdrowia śniadanie na ciepło, doskonałym wyborem będą płatki ryżowe na mleku z dodatkiem świeżych owoców. Podane jako pierwszy posiłek dodadzą energii, dostarczą witamin i mikroelementów i zapewnią dobry humor na cały dzień.
Przepis na płatki ryżowe z owocami
- To łatwy przepis na szybkie śniadanie na ciepło.
- Ryżankę robi się bardzo szybko. Już w 10 minut można zrobić to energetyczne śniadanie. Niektóre półprodukty warto przygotować wieczorem.
- Lista składników jest krótka. To produkty niedrogie i łatwo dostępne.
- Śniadanie z płatkami ryżowymi w orli głównej robi się z mleka krowiego. W wegańskiej wersji wystarczy zamienić je na napój migdałowy, ryżowy, kokosowy lub sojowy.
- Ryżankę można dosłodzić nie tylko miodem. Może to być syrop klonowy lub z agawy czy daktylowy. Sprawdzi się też cukier trzcinowy i ksylitol.
- Do płatków ryżowych pasują różne owoce. Mogą to być truskawki, maliny, borówki amerykańskie czy jagody. Ryżanka dobrze smakuje z prażonymi jabłkami i gruszkami.
Jak wzbogacić płatki ryżowe z owocami?
Ryżankę można urozmaicić, dodając inne składniki:
- wiórki kokosowe
- posiekane orzechy włoskie, laskowe, nerkowce lub migdały
- ekstrakt waniliowy
- przyprawy korzenne
- starta czekolada i kakao
- syrop malinowy, z czarnego bzu lub dzikiej róży
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka
- 80 g płatków ryżowych
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżeczki miodu
- świeże truskawki i borówki amerykańskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wsypać płatki ryżowe i nasiona chia. Wlać mleko i zagotować. Zmniejszyć ogień do najmniejszego i gotować około 5 minut, aż płatki będą miękkie i zaczną gęstnieć.
- Rondelek zestawić z ognia i dodać miód. Wymieszać i przełożyć do miseczek.
- Podawać z truskawkami i borówkami amerykańskimi.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania