Płatki ryżowe z owocami. Zdrowy zastrzyk energii o poranku

płatki ryżowe z owocami
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jeżeli szukacie przepisu na smakowite i pełne zdrowia śniadanie na ciepło, doskonałym wyborem będą płatki ryżowe na mleku z dodatkiem świeżych owoców. Podane jako pierwszy posiłek dodadzą energii, dostarczą witamin i mikroelementów i zapewnią dobry humor na cały dzień.

Przepis na płatki ryżowe z owocami

  • To łatwy przepis na szybkie śniadanie na ciepło.
  • Ryżankę robi się bardzo szybko. Już w 10 minut można zrobić to energetyczne śniadanie. Niektóre półprodukty warto przygotować wieczorem.
  • Lista składników jest krótka. To produkty niedrogie i łatwo dostępne.
  • Śniadanie z płatkami ryżowymi w orli głównej robi się z mleka krowiego. W wegańskiej wersji wystarczy zamienić je na napój migdałowy, ryżowy, kokosowy lub sojowy.
  • Ryżankę można dosłodzić nie tylko miodem. Może to być syrop klonowy lub z agawy czy daktylowy. Sprawdzi się też cukier trzcinowy i ksylitol.
  • Do płatków ryżowych pasują różne owoce. Mogą to być truskawki, maliny, borówki amerykańskie czy jagody. Ryżanka dobrze smakuje z prażonymi jabłkami i gruszkami.

Jak wzbogacić płatki ryżowe z owocami?

Ryżankę można urozmaicić, dodając inne składniki:

  • wiórki kokosowe
  • posiekane orzechy włoskie, laskowe, nerkowce lub migdały
  • ekstrakt waniliowy
  • przyprawy korzenne
  • starta czekolada i kakao
  • syrop malinowy, z czarnego bzu lub dzikiej róży

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka
  • 80 g płatków ryżowych
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu
  • świeże truskawki i borówki amerykańskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wsypać płatki ryżowe i nasiona chia. Wlać mleko i zagotować. Zmniejszyć ogień do najmniejszego i gotować około 5 minut, aż płatki będą miękkie i zaczną gęstnieć.
  • Rondelek zestawić z ognia i dodać miód. Wymieszać i przełożyć do miseczek.
  • Podawać z truskawkami i borówkami amerykańskimi.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej