Kefir i maślanka

Kefir powstaje z mleka pasteryzowanego, a maślanka - ze śmietanki. Charakterystyczny kwaśny smak to oznaka procesu fermentacji, który owocuje smacznymi i zdrowymi napojami. Zarówno kefir, jak i maślankę można dodawać do koktajli, zup i niektórych wypieków. Równie smaczne są saute, czyli bez dodatków.

Kefir i maślanka

Korzenne ciasto z dynią i żurawiną: pyszna babka na rodzinne spotkanie

Korzenne ciasto z dynią i żurawiną zazwyczaj piecze się jesienią. Ale dynie są dostępne nieomal do wiosny, więc można pokusić się przygotowanie tej pysznej babki w chłodniejsze dni.  Dyniowa babka to pyszne ciasto na rodzinne spotkanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Domowa bryndza: przepis jak z 2 l mleka krowiego otrzymać 1 kg sera?

Domowa bryndza to sprytny ser z krowiego mleka, który będzie smakował i wyglądał jak owczy. Ser przygotowany w ten sposób to wysokobiałkowy wyrób. Doskonale sprawdza się w diecie dzieci i młodzieży, sportowców, rekonwalescentów i seniorów. Należy go przygotować z mleka pasteryzowanego, ale wykluczone jest mleko UHT. Można do sprytnej bryndzy dodać świeże zioła, przyprawy, a nawet suszone pomidory, czy kapary albo marynowany pieprz. Wypróbujcie swój ulubiony wariant domowej bryndzy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapuściane kotlety z pieczarkami: tanie i pyszne

Kapuściane kotlety z pieczarkami są tanie i pyszne, a ponadto można je naprawdę łatwo i szybko przygotować. Znakomity obiad, który twoja rodzina na pewno polubi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy biszkopt bez jajek: przepis na puszyste ciasto bezjajeczne

Domowy biszkopt bez jajek to łatwy przepis na puszyste ciasto bezjajeczne. Gotowy biszkopt można przeciąć i przełożyć konfiturą lub kremem. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy są uczuleni na biało jaja kurzego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pizza-placuszki z niczego: pyszne śniadanie lub przekąska

Pizza-placuszki to sprytny sposób na zagospodarowanie resztek z lodówki. Podane składniki możecie dowolnie modyfikować, zamieniając szynkę kiełbasą, dodając posiekane pieczarki, czy inne warzywa. Z podanej proporcji ciasta otrzymamy około 20 placuszków. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki zapiekane z kefirem: niesamowicie pyszne i takie proste

Ziemniaki zapiekane z kefirem są niesamowicie pyszne i takie proste w przygotowaniu. Cała tajemnica w dodatku kefiru. Kefir powinien być łagodny w smaku, niezbyt kwaśny. Jeśli kefir jest bardzo kwaśny, należy rozmieszać go pół na pół z wodą. Inaczej ziemniaki będą „głąbowate” w smaku i będą się dłużej piekły. Zamiast kefiru można również wykorzystać maślankę. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Puszysty deser mleczny lepszy niż lody: dla dzieci i dorosłych

Puszysty niczym suflet deser mleczny przygotowuje się szybko i łatwo. Te ciepłe lody domowe smakują dużym i małym łasuchom. Kto spróbował deseru, nie może wyjść z podziwu, że jego podstawą jest zdrowy kefir!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wilgotny biszkopt z kaszy manny na kefirze

Wilgotny biszkopt z kaszy manny na kefirze to pyszne ciasto. Dość oszczędne, bo nie potrzeba do niego tłuszczu. Wystarczą tylko 3 jajka, a dzięki dodatkowi kaszy manny i proszku do pieczenia jest puszyste i przyjemne. Można go posypać cukrem pudrem lub podać z konfiturą. Ciasto można wzbogacić dodatkiem orzechów lub suszonych owoców. Po upieczeniu jest puszyste, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Czarna baba: fantastyczny deser z Mołdawii o smaku krówki

Mołdawska czarna baba – baba neagra – to bajecznie piękny deser, który po przekrojeniu wygląda jak plaster miodu, a smakuje jak krówka. Trudno się od niego oderwać.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kapitalne ciasto dyniowe z kaszą manną i orzechami włoskimi

Kapitalne ciasto dyniowe z kaszą manną i orzechami włoskimi, przygotowane na kefirze i skąpane w syropie jest tak pyszne, że znika w oka mgnieniu. Przepis pochodzi z kuchni bułgarskiej, która wiele słodkich deserów przejęła z kuchni osmańskiej.  To słodkie jak ulep ciasto bez jajek i bez tłuszczu jest idealne na każdy pochmurny dzień. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Strona 1 z 5