Pyszna kremowa tarta idealna na lato. Lekka i orzeźwiająca

Dieta wegetariańska
Lato powitaj z tą przepyszną tartą z jogurtem greckim i świeżymi owocami. To wspaniały pomysł na ciekawy i prosty deser, który zasmakuje każdemu. Lekki, pyszny i wręcz idealny kiedy za oknem panuje upał. A jego przygotowanie? Dziecinnie proste.
Tarta idealna na letnie dni. Wystarczy kilka minut pracy
Lekka tarta, która zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem. To deser, który zachwyci, a nie będziemy musieli wkładać w niego dużo pracy. Chrupiący spód idealnie łączy się z lekko słodkim, kremowym nadzieniem i soczystymi owocami.
Tarta wychodzi lekka i orzeźwiająca, dzięki czemu sprawdzi się idealnie na cieple dni. Nie jest za słodka, dzięki czemu nas "nie zamuli". Wykorzystać do niej możemy takie owoce, jakie nam się żywnie podobają. Sprawdzą się zarówno truskawki, jak i maliny, figi, brzoskwinie czy borówki.
Można jeszcze łatwiej. Te modyfikacje zaskakują
Jeśli chcemy, możemy sobie jeszcze bardziej ułatwić przygotowanie tej tarty, tak, da się jeszcze prościej. Wystarczy zamienić spód z kruchego ciasta na spód z pokruszonych herbatników i rozpuszczonego masła. Wtedy nie będzie trzeba go nawet piec.
Tarta nie tylko się świetnie prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Co więcej, to zdrowsza perspektywa dla kremów z mascarpone czy śmietany. To naprawdę idealny pomysł na ciepłe dni, by móc zjeść coś słodkiego, a specjalnie się przy tym nie narobić.
SKŁADNIKI
- spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- krem jogurtowy:
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ulubione owoce, np.: maliny, borówki, truskawki, kiwi, winogrona
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy mąkę, cukier puder i sól.
- Dodajemy masło i dokładnie rozcieramy.
- Dodajemy żółtko oraz wodę, a ciasto dokładnie zagniatamy.
- Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.
- Rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.
- Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy.
- Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
- Zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut.
- Odstawiamy do ostudzenia.
- W misce mieszamy jogurt, miód i wanilię.
- Schładzamy krem przez około 15 minut.
- Na zimny spód nakładamy krem.
- Dekorujemy owocami.
- Schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.