Z ciasta francuskiego, sera włoskiego i truskawek robię najlepszy deser. Jest łatwy i smakuje wyśmienicie

Dieta wegetariańska
Co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko na szybko? Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Chrupiące ciasto francuskie z dodatkiem włoskiego sera ricotta i świeżych truskawek to strzał w dziesiątkę. To wyborny deser, który idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. Nie wymaga dużo pracy, a efekt końcowy zachwyca. Poznajcie prosty przepis na ciasto francuskie z ricottą i truskawkami.
Czy można zrobić ciasto francuskie z truskawkami?
Oczywiście, że można zrobić ciasto francuskie z truskawkami. To pyszne i proste w przygotowaniu połączenie, które podbije każde podniebienie. Idealnym uzupełnieniem tego przysmaku jest włoski ser ricotta. Truskawki, na które sezon właśnie się rozkręca, świetnie komponują się z delikatnym i kruchym ciastem francuskim oraz delikatnym serkiem. Warto przekonać się osobiście i przygotować idealnie słodkie ciasto francuskie z truskawkami i ricottą. Przepis znajdziecie poniżej.
Jak zrobić ciasto francuskie z ricottą i truskawkami?
Pełen smaku i słodyczy deser z ciasta francuskiego, truskawek i sera ricotta to zachwycające połączenie. Przepis nie jest trudny i nie wymaga długiego czasu przygotowania. Lista składników jest bardzo krótka i obejmuje tylko pięć produktów. Właśnie teraz zaczyna się sezon na truskawki. Nie potrwa zbyt długo, dlatego warto z niego korzystać, ile się da.
Warto pamiętać, żeby ciasto francuskie wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Dzięki temu podczas rozwijania nie popęka, a po upieczeniu będzie gładkie i chrupiące.
Jak więc zrobić wyborne ciasto francuskie z włoskim serem ricotta i truskawkami? Przygotowanie jest błyskawiczne, a resztę pracy wykona piekarnik. Deser powinien się piec około 20 minut.
- 1. krok – wymieszanie ricotty z cukrem pudrem
- 2. krok – pokrojenie ciasta francuskiego
- 3. krok – nałożenie serka i ułożenie truskawek
- 4. krok – posmarowanie ciasta francuskiego żółtkiem
- 5. krok – upieczenie ciasta francuskiego z ricottą i truskawkami w piekarniku
Czy ciasto francuskie smaruje się samym żółtkiem?
W tym prostym przepisie ciasto francuskie z truskawkami i ricottą przed pieczeniem należy posmarować roztrzepanym żółtkiem. Dzięki temu ciasto nabierze apetycznego złotego koloru, stanie się błyszczące i bardziej chrupiące. Smarowanie ciasta francuskiego samym żółtkiem daje o wiele lepsze efekty niż całym jajkiem. Żółtko można wymieszać z odrobiną mleka lub wody. Ciasto francuskie najlepiej delikatnie smarować miękkim pędzelkiem. Nie należy naciskać ciasta zbyt mocno, aby nie uszkodzić jego delikatnych warstw.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g truskawek
- 200 g sera ricotta
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odłożyć, aby nabrało temperatury otoczenia.
- Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i ułożyć na desce. Pokroić na 12 równych kwadratów.
- Ser ricotta przełożyć do miseczki i wsypać cukier puder. Dokładnie wymieszać.
- Porcje ciasta francuskiego posmarować serkiem, zostawiając nieduży margines. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki.
- Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, aż ciasto francuskie stanie się chrupiące i nabierze złotego koloru.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.