Z ciasta francuskiego, sera włoskiego i truskawek robię najlepszy deser. Jest łatwy i smakuje wyśmienicie

ciasto francuskie z ricottą i truskawkami
Autor: Shutterstock Bajeczne połączenie ciasta francuskiego, włoskiego sera i truskawek. To pyszny deser dla całej rodziny.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko na szybko? Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Chrupiące ciasto francuskie z dodatkiem włoskiego sera ricotta i świeżych truskawek to strzał w dziesiątkę. To wyborny deser, który idealnie sprawdzi się w ciepłe dni. Nie wymaga dużo pracy, a efekt końcowy zachwyca. Poznajcie prosty przepis na ciasto francuskie z ricottą i truskawkami.

Czy można zrobić ciasto francuskie z truskawkami?

Oczywiście, że można zrobić ciasto francuskie z truskawkami. To pyszne i proste w przygotowaniu połączenie, które podbije każde podniebienie. Idealnym uzupełnieniem tego przysmaku jest włoski ser ricotta. Truskawki, na które sezon właśnie się rozkręca, świetnie komponują się z delikatnym i kruchym ciastem francuskim oraz delikatnym serkiem. Warto przekonać się osobiście i przygotować idealnie słodkie ciasto francuskie z truskawkami i ricottą. Przepis znajdziecie poniżej.

Jak zrobić ciasto francuskie z ricottą i truskawkami?

Pełen smaku i słodyczy deser z ciasta francuskiego, truskawek i sera ricotta to zachwycające połączenie. Przepis nie jest trudny i nie wymaga długiego czasu przygotowania. Lista składników jest bardzo krótka i obejmuje tylko pięć produktów. Właśnie teraz zaczyna się sezon na truskawki. Nie potrwa zbyt długo, dlatego warto z niego korzystać, ile się da.

Warto pamiętać, żeby ciasto francuskie wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Dzięki temu podczas rozwijania nie popęka, a po upieczeniu będzie gładkie i chrupiące.

Jak więc zrobić wyborne ciasto francuskie z włoskim serem ricotta i truskawkami? Przygotowanie jest błyskawiczne, a resztę pracy wykona piekarnik. Deser powinien się piec około 20 minut.

  • 1. krok – wymieszanie ricotty z cukrem pudrem
  • 2. krok – pokrojenie ciasta francuskiego
  • 3. krok – nałożenie serka i ułożenie truskawek
  • 4. krok – posmarowanie ciasta francuskiego żółtkiem
  • 5. krok – upieczenie ciasta francuskiego z ricottą i truskawkami w piekarniku

Czy ciasto francuskie smaruje się samym żółtkiem?

W tym prostym przepisie ciasto francuskie z truskawkami i ricottą przed pieczeniem należy posmarować roztrzepanym żółtkiem. Dzięki temu ciasto nabierze apetycznego złotego koloru, stanie się błyszczące i bardziej chrupiące. Smarowanie ciasta francuskiego samym żółtkiem daje o wiele lepsze efekty niż całym jajkiem. Żółtko można wymieszać z odrobiną mleka lub wody. Ciasto francuskie najlepiej delikatnie smarować miękkim pędzelkiem. Nie należy naciskać ciasta zbyt mocno, aby nie uszkodzić jego delikatnych warstw.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g truskawek
  • 200 g sera ricotta
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odłożyć, aby nabrało temperatury otoczenia.
  • Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i ułożyć na desce. Pokroić na 12 równych kwadratów.
  • Ser ricotta przełożyć do miseczki i wsypać cukier puder. Dokładnie wymieszać.
  • Porcje ciasta francuskiego posmarować serkiem, zostawiając nieduży margines. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki.
  • Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, aż ciasto francuskie stanie się chrupiące i nabierze złotego koloru.
  • Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej