Jak oddzielić białko od żółtka?
Jak oddzielić białko od żółtka - niby prosta sprawa, a wielu osobom sprawia trudność. Początkująca gospodyni domowa musi nauczyć się wszystkiego. Nawet taka prosta sprawa, jak oddzielenie białka od żółtka, może niejednej z nich sprawić trudności. Poznaj nasze sposoby na szybki początek kulinarnej przygody. Zobacz też: Mrożenie żółtek - jak zamrozić żółtka jajek? Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?
Spis treści
- 5 sposobów jak oddzielić białko od żółtka
- 1. Przelewanie ze skorupki do skorupki
- 2. Przelewanie białka przez dłoń
- 3. Oddzielenie za pomocą lejka
- 4. Oddzielenie żółtka od białka za pomocą butelki plastikowej
- 5. Separator do żółtek
5 sposobów jak oddzielić białko od żółtka
1. Przelewanie ze skorupki do skorupki
Najłatwiejszym sposobem na oddzielenie żółtka od białka jest stuknięcie skorupką jaja o twardy kant kubka. Wtedy skorupa podzieli się na dwie części, część białka wleje się do kubka, a żółtko pozostanie w jednej z połówek. Przerzucając je z jednej połówki skorupki do drugiej, pozbędziemy się reszty płynnego białka.
2. Przelewanie białka przez dłoń
Wprawne gospodynie domowe mają na to jednak szybszy sposób. Żółtko z jednej ze skorupek wrzucają na czystą dłoń – wtedy reszta białka ścieknie z niej do miski lub kubka. Żółtko przekładamy natomiast do osobnego naczynia, zachowując jego naturalny kształt.
3. Oddzielenie za pomocą lejka
Najłatwiej oddzielić białko od żółtka używając lejka. Wybijamy jajko do trzymanego nad miską lejka. Białko spływa do miski, a żółtko pozostaje w lejku. Jeśli żółtko zablokuje odpływ białka, delikatnie poruszaj lejkiem.
4. Oddzielenie żółtka od białka za pomocą butelki plastikowej
Jajko wybijamy na talerzyk. Bierzemy pustą, plastikową butelkę i delikatnie ją naciskamy. Nad żółtkiem zwalniamy uścisk. Butelka powinna zassać żółtko, pozostawiając na talerzu czyste białko.
5. Separator do żółtek
W sklepach można separatory do oddzielania żółtek i białek w postaci plastikowej "łyżki" z otworami, którymi spływa białko lub silikonowej gruszki do zasysania żółtka.