Pomarańczowe ciasto z Grecji: przepis na portokalopita z jogurtu i ciasta filo
2021-03-29

średni
60 min
4
Pomarańczowe ciasto portokalopita przygotowane na bazie jogurtu, oleju i ciasta filo to doskonały deser.
SKŁADNIKI
- 200 g jogurtu (2% tłuszczu)
- 300 ml oleju roślinnego
- 300 ml cukru
- 300 ml soku pomarańczowego
- 20 g proszku do pieczenia (4 łyżeczki)
- skórka z 1 1/2 pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 440-450 g surowego ciasta filo
- NA SYROP:
- 400 ml wody
- 400 ml cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 laska cynamonu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpakuj ciasto filo; umieść arkusze na płaskiej powierzchni i pozostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut, aby dobrze wyschły. Alternatywnie, rozłóż kilka na dużej blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 100°C, aż do wyschnięcia; powtórz z resztą.
- Aby przygotować greckie ciasto jogurtowe, zacznij od przygotowania syropu. Wlej do garnka wodę, cukier i skórkę pomarańczową (i laskę cynamonu) i zagotuj. Gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut, aż cukier się rozpuści i syrop zgęstnieje. Odstaw na bok do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotuj miksturę na ciasto jogurtowe. Wlej olej do dużej miski, dodaj cukier i ubij. Dodaj jogurt, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą i mieszanina będzie gładka. Dodaj proszek do pieczenia i delikatnie zmiksuj.
- Rozerwij arkusze ciasta filo na małe kawałki i dodaj do mieszanki; dobrze wymieszaj.
- Za pomocą pędzla posmaruj olejem dno i boki blachy do pieczenia (ok. 20 x 30 cm) i wlej miksturę. piecz w rozgrzanym piekarniku w 170-180°C przez 40-50 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Sprawdź, czy deser jest gotowy, wbijając w ciasto drewniany patyczek. Jeśli patyczek wyjdzie czysty, ciasto jest gotowe.
- Aby dokończyć ciasto jogurtowe, powoli wylej zimny syrop na gorące ciasto (pozwól, aby każda łyżka syropu została wchłonięta, przed kolejną porcją).
- Poczekaj, aż syrop zostanie wchłonięty i wstaw ciasto do lodówki. To doskonały deser na zimno.