Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Chleb na jogurcie to idealny pomysł na wypiek
Nieraz można usłyszeć, że nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Jednak wiele osób unika robienia go w domu, ponieważ jest to dość pracochłonne zajęcie i niektórzy boją się, że im nie wyjdzie. Nie ma jednak co się stresować. Ten przepis na chleb jest niezwykle prosty i poradzi z nim sobie każdy.
i
Dieta wegetariańska
Przepis na chleb. Ten będzie idealny
Chleb na jogurcie jest idealnym pomysłem dla każdego. Nie tylko jest on prosty w przygotowaniu, ale również wychodzi niesamowicie miękki i delikatny. Z przygotowaniem tego bochenka poradzą sobie wszyscy, nawet początkujący piekarze.
Co ciekawe, dzięki dodaniu do ciasta jogurtu nasz chlebek zachowa świeżość przez naprawdę długi czas. Jednak jedną z najważniejszych rzeczy jest pamiętanie o tym, by jogurt przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem wyciągnąć z lodówki. Inaczej nasz chleb może nie wyrosnąć.
Jak zrobić chleb na jogurcie? To proste
Przygotowanie go polega po prostu na zagnieceniu mąki z solą, jogurtem, miodem, wodą i drożdżami, a następnie odstawianiu chleba na około godzinę do wyrośnięcia. Następnie wykładamy go na stolnicę oprószoną mąką, znów zagniatamy i formujemy bochenek.
Pieczemy przez 15 minut w 230 stopniach, a następnie 45 minut w 200 stopniach. I w ten sposób mamy piękny chlebek, który na długo zachowa świeżość, choć jest tak dobry, że domownicy szybko się z nim rozprawią.
SKŁADNIKI
- 600 g mąki pszennej typu 750
- 150 ml wody
- 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 15 g świeżych drożdży
- jajko
- sezam lub mak
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę mieszamy z solą.
- Dodajemy wodę, drożdże, miód, jogurt naturalny oraz olej.
- Ciasto wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub ręcznie.
- Elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
- Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
- Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat.
- Wyrabiamy przez chwilę i formujemy bochenek.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego i nacinamy żyletką bądź nożem.
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem.
- Pieczemy przez 15 minut.
- Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 45 minut.
- Chleb studzimy przed jedzeniem.