Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Chleb na jogurcie to idealny pomysł na wypiek
Dieta wegetariańska
Nieraz można usłyszeć, że nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Jednak wiele osób unika robienia go w domu, ponieważ jest to dość pracochłonne zajęcie i niektórzy boją się, że im nie wyjdzie. Nie ma jednak co się stresować. Ten przepis na chleb jest niezwykle prosty i poradzi z nim sobie każdy.
Przepis na chleb. Ten będzie idealny
Chleb na jogurcie jest idealnym pomysłem dla każdego. Nie tylko jest on prosty w przygotowaniu, ale również wychodzi niesamowicie miękki i delikatny. Z przygotowaniem tego bochenka poradzą sobie wszyscy, nawet początkujący piekarze.
Co ciekawe, dzięki dodaniu do ciasta jogurtu nasz chlebek zachowa świeżość przez naprawdę długi czas. Jednak jedną z najważniejszych rzeczy jest pamiętanie o tym, by jogurt przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem wyciągnąć z lodówki. Inaczej nasz chleb może nie wyrosnąć.
Jak zrobić chleb na jogurcie? To proste
Przygotowanie go polega po prostu na zagnieceniu mąki z solą, jogurtem, miodem, wodą i drożdżami, a następnie odstawianiu chleba na około godzinę do wyrośnięcia. Następnie wykładamy go na stolnicę oprószoną mąką, znów zagniatamy i formujemy bochenek.
Pieczemy przez 15 minut w 230 stopniach, a następnie 45 minut w 200 stopniach. I w ten sposób mamy piękny chlebek, który na długo zachowa świeżość, choć jest tak dobry, że domownicy szybko się z nim rozprawią.
SKŁADNIKI
- 600 g mąki pszennej typu 750
- 150 ml wody
- 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 15 g świeżych drożdży
- jajko
- sezam lub mak
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę mieszamy z solą.
- Dodajemy wodę, drożdże, miód, jogurt naturalny oraz olej.
- Ciasto wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub ręcznie.
- Elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
- Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
- Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat.
- Wyrabiamy przez chwilę i formujemy bochenek.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego i nacinamy żyletką bądź nożem.
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem.
- Pieczemy przez 15 minut.
- Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 45 minut.
- Chleb studzimy przed jedzeniem.