Mini pączki w 15 minut - przepis na pączusie na maślance
Mini pączki to pączki na jeden kęs. Jeden taki pączek to zaledwie 85 kalorii. To pączki dla tych, którzy dbają o linię, a jednocześnie wierzą, że kto nie zje w tłusty czwartek pączka, temu nie będzie się wiodło w życiu. Zaletą mini pączków jest też to, że znacznie szybciej się je przyrządza. Ciasto przygotujesz w w 15 minut. Polecamy!
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,25 łyżeczki cynamonu
- 0,25 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki maślanki
- 2 łyżeczki masła
- 1 jajko
- 1 litr oleju
- 4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon, sól i cukier. Wymieszaj.
- Masło roztop. Gdy ostygnie, zmiksuj z jajkiem i maślanką aż masa stanie się jednolita. Dodaj do suchych składników. Wymieszaj.
- W głębokim rondlu lub we frytkownicy rozgrzej olej do temperatury 190 st. C.
- Łyżeczką formuj z ciasta kulki i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż około 2 minuty.
- W trakcie smażenia odwracaj pączki, aby równomiernie się usmażyły.
- Wykładaj łyżką cedzakową, najlepiej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączysz je z nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe pączki posyp cukrem pudrem. Możesz je włożyć do torebki, nasypać do środka cukru, szczelnie zamknąć woreczek i potrząsnąć nim, aby pączki całe pokryły się cukrem.
Mini paczki
Mini pączki to sposób na podtrzymanie tradycji, przy jednoczesnym zachowaniu zdrowego rozsądku i diety. Składniki pączków nie są o wiele mniej kaloryczne niż tych tradycyjnych, jednak rozmiar robi tu dużą różnicę. Jeden pączek w wersji mini to, jak już wspomnieliśmy, około 865 kalorii, podczas gdy tradycyjnych rozmiarów ciacho, w zależności od dodatków, dostarcza ich od 250 do nawet 400.
Oczywiście jeśli zamiast jednego pączka zjemy kilka czy kilkanaście pączków bilans kaloryczny wyjdzie nam i tak na plus. Trzeba więc uważać, zwłaszcza , że te mini pączusie sa bardzo smaczne i przyjemnie wilgotne, dzięki dodatkowi maślanki, więc nie zapychają tak jak standardowe łakocie.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?