Dietetyczne mini pączki w 15 minut? Oto fit przepis na pyszne pączusie na maślance

Dieta wegetariańska
Dietetyczne mini pączki to pyszny przysmak na jeden kęs idealny na tłusty czwartek. Na pewno przypadną do smaku tym, którzy dbają o linię, a jednocześnie wierzą, że kto nie zje w tłusty czwartek pączka, temu nie będzie się wiodło w życiu. Zobaczcie, jak zrobić dietetyczne mini pączki na tłusty czwartek i nie tylko.
Mini paczki - oryginalny przysmak na tłusty czwartek
Mini pączki to sposób na podtrzymanie tradycji, przy jednoczesnym zachowaniu zdrowego rozsądku i diety. Składniki pączków nie są o wiele mniej kaloryczne niż tych tradycyjnych, jednak rozmiar robi tu dużą różnicę. Jeden pączek w wersji mini to około 85 kalorii, podczas gdy tradycyjnych rozmiarów ciacho w zależności od dodatków dostarcza od 250 do nawet 400.
Oczywiście jeśli zamiast jednego pączka zjemy kilka czy kilkanaście pączków, bilans kaloryczny wyjdzie nam i tak na plus. Trzeba więc uważać, zwłaszcza że te mini pączusie są bardzo smaczne i przyjemnie wilgotne dzięki maślance.
Jakie pączki na diecie?
Tłusty czwartek to święto słodkich przysmaków i nawet na diecie trudno jest odmówić sobie chociaż jednego małego pączka czy kruchego faworka. Istnieje jednak przepis na dietetyczne mini pączki, które bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie odchudzającej. Taki jeden pączek jest pyszny, aromatyczny i zawiera tylko 85 kcal. Wyjątkowo dobre i lekkie pączki robi się z kilku łatwo dostępnych produktów. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ponieważ nie dodaje się do niego drożdży. Dietetyczne mini pączki są gotowe w kwadrans.
Jak zrobić dietetyczne pączki?
Przepis na małe fit pączki jest łatwy. Jego największą zaletą jest to, że przygotowanie ciasta i usmażenie pączków nie powinno zająć więcej niż 15 minut. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, uformować pączki za pomocą łyżki i usmażyć w gorącym oleju. Po usmażeniu warto przełożyć mini pączki na talerz lub deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju ze smażenia. Po lekkim ostygnięciu dietetyczne mini pączki można oprószyć cukrem pudrem lub zmielonym słodzikiem.
Przeczytaj także:
- Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
- Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
- Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- dodatkowo:
- 1 litr oleju do smażenia
- 4 łyżki cukru pudru lub zmielonego słodzika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon, sól i cukier. Wymieszaj.
- Masło roztop. Gdy ostygnie, zmiksuj z jajkiem i maślanką aż masa stanie się jednolita. Dodaj do suchych składników. Wymieszaj.
- W głębokim rondlu lub we frytkownicy rozgrzej olej do temperatury 190 st. C.
- Łyżeczką formuj z ciasta kulki i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż około 2 minut.
- W trakcie smażenia odwracaj pączki, aby równomiernie się usmażyły.
- Wykładaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączysz je z nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe pączki posyp cukrem pudrem. Możesz je włożyć do torebki, nasypać do środka cukru, szczelnie zamknąć woreczek i potrząsnąć nim, aby pączki całe pokryły się cukrem.
- Podawaj w tłusty czwartek, na deser i jako przekąskę.