Weź młode ziemniaczki, kremowy sos i zioła. Efekt powala

Weź młode ziemniaczki, kremowy sos i zioła. Efekt powala
Autor: Shutterstock Proste danie z młodych ziemniaków zapiekanych w kremowym sosie
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Młode ziemniaczki, niewiele większe od orzechów, słodkie i pyszne, to danie, którego smakiem można się cieszyć niezbyt długo. Gdy znudzą mi się już te z masłem i koperkiem lub ze skwarkami i zsiadłym mlekiem, jem je jeszcze zapiekane w kremowym ziołowym sosie. Są tak pyszne, że wystarczają mi za cały obiad, ale z powodzeniem możecie je potraktować jako dodatek do dań mięsnych lub ryb.

Młode ziemniaczki możesz zapiekać nie tylko w jogurcie, ale też w sosie na bazie śmietanki kremówki lub twarożku z wiaderka. Wszystko zależy od tego, jaki smak preferujesz i jaki poziom tłuszczu wybierasz. Ziemniaki zapiekane w jogurcie z dodatkiem sera feta będą mniej tłuste niż te pieczone w śmietance z dodatkiem żółtego sera.

Również wybór przypraw sprawi, że za każdym razem przygotowując te ziemniaczki, otrzymasz danie o innym smaku. Wyrazisty rozmaryn możesz zastąpić tymiankiem, oregano lub mieszanką, np. ziół greckich.

Oprócz czosnku możesz też dodać do ziemniaków cebulę posiekaną w grubsze półplasterki.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z innymi naszymi przepisami na dania z młodych ziemniaków

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodych, drobnych ziemniaków
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
  • 100 g startego sera żółtego lub rozdrobnionego sera feta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wrzuć do ciepłej wody i zostaw na ok. 30 minut. Po tym czasie wyszoruj je szczoteczką
  • Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 10-15 minut - aż zaczną mięknąć, ale nie będą całkowicie ugotowane.
  • W tym czasie nasmaruj tłuszczem formę do zapiekania i przygotuj sos - wymieszaj lub zmiksuj jogurt z serem, dodaj zioła (najlepiej świeże) i przyprawy.
  • Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180ºC, góra - dół.
  • Odcedź ziemniaki i wyłóż je do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj aż ziemniaki się zrumienią.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej