Weź młode ziemniaczki, kremowy sos i zioła. Efekt powala
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Młode ziemniaczki, niewiele większe od orzechów, słodkie i pyszne, to danie, którego smakiem można się cieszyć niezbyt długo. Gdy znudzą mi się już te z masłem i koperkiem lub ze skwarkami i zsiadłym mlekiem, jem je jeszcze zapiekane w kremowym ziołowym sosie. Są tak pyszne, że wystarczają mi za cały obiad, ale z powodzeniem możecie je potraktować jako dodatek do dań mięsnych lub ryb.
Młode ziemniaczki możesz zapiekać nie tylko w jogurcie, ale też w sosie na bazie śmietanki kremówki lub twarożku z wiaderka. Wszystko zależy od tego, jaki smak preferujesz i jaki poziom tłuszczu wybierasz. Ziemniaki zapiekane w jogurcie z dodatkiem sera feta będą mniej tłuste niż te pieczone w śmietance z dodatkiem żółtego sera.
Również wybór przypraw sprawi, że za każdym razem przygotowując te ziemniaczki, otrzymasz danie o innym smaku. Wyrazisty rozmaryn możesz zastąpić tymiankiem, oregano lub mieszanką, np. ziół greckich.
Oprócz czosnku możesz też dodać do ziemniaków cebulę posiekaną w grubsze półplasterki.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z innymi naszymi przepisami na dania z młodych ziemniaków
SKŁADNIKI
- 1 kg młodych, drobnych ziemniaków
- 250 ml jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn
- sól, pieprz
- 100 g startego sera żółtego lub rozdrobnionego sera feta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wrzuć do ciepłej wody i zostaw na ok. 30 minut. Po tym czasie wyszoruj je szczoteczką
- Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 10-15 minut - aż zaczną mięknąć, ale nie będą całkowicie ugotowane.
- W tym czasie nasmaruj tłuszczem formę do zapiekania i przygotuj sos - wymieszaj lub zmiksuj jogurt z serem, dodaj zioła (najlepiej świeże) i przyprawy.
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180ºC, góra - dół.
- Odcedź ziemniaki i wyłóż je do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj aż ziemniaki się zrumienią.